18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам’яток та визначних місць. В Україні в цей день також відзначають День пам’яток історії та культури.

Міжнародний день пам’яток і визначних місць, або День всесвітньої спадщини був заснований згідно з рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 року) з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). Його головна мета – підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

В Україні у цей день також відзначають День пам’яток історії та культури, встановлений згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 року. У липні 2000 року набув чинності Закон «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

Державний реєстр нерухомих пам’яток України нараховує понад 56 тис. об’єктів історичної спадщини, окремі з них одночасно є пам’ятками архітектури або пам’ятками містобудування.

Деякі пам’ятки, розташовані на території України, внесено також до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Зокрема це: собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра в Києві, ансамбль історичного центру Львова, резиденція митрополитів Буковини в Чернівцях, залишки стародавнього міста Херсонес Таврійський у Криму, дерев’яні церкви Карпатського регіону, Дуга Струве та букові праліси Карпат.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Пам’ять століть".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.