Щорічно 2 лютого на Землі відзначається Всесвітній день охорони водно-болотних угідь (World Wetlands Day). Цей день було започатковано за рішенням ЮНЕСКО в 1971 р. у зв'язку з підписанням в іранському місті Рамсар "Конвенції про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів". Конвенція отримала назву "Рамсарської".

Як міжнародне екологічне свято, дата 2 лютого вперше була відзначена у 1997 р. Головна мета Дня - звернути увагу людей на цінність водно-болотних угідь для підтримки сталого розвитку на нашій планеті.

Наука визнала: в сьогоденні водно-болотні угіддя є найбільш ефективними і найбільш уразливими екосистемами в світі. На думку експерта ООН з питань водно-болотних угідь Д. Леса, болота і плавні виконують функції «нирок» на Землі. Збиток, заподіяний нашій водно-болотній системі, позбавить її можливості виконувати свою роль системи очищення. «Ми знаємо, якщо наші нирки перестануть працювати, ми помремо. Точно так само і з водно-болотними угіддями. Якщо вони зникнуть, Земля загине », - вважає Д. Лес.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Болота-це молодість землі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.