4 жовтня 1957 року, до 40-ї річниці Жовтневої революції СРСР вивів на орбіту перший штучний супутник Землі з космодрому Тюратам, що у Казахстані (тепер Байконур). Супутник отримав назву ПС-1 (Простий Супутник – 1).

Супутник діаметром 58 сантиметрів та вагою 84 кілограми запустили на орбіту за допомоги переобладнаної балістичної ракети.

Робота над створенням супутника розпочалась ще у 1964 році під керівництвом Сергія Корольова (уродженець Житомира). Окрім запуску першого штучного супутника за його керівництва була запущена перша міжконтинентальна балістична ракета, відбувся перший політ людини в космос та вихід людини в космос.

Супутник ПС-1 рухався по еліптичній орбіті зі швидкістю 24,5 тисячі км/год. Один оберт навколо Землі він здійснював за 96 хвилин. Політ супутника у космосі тривав 92 дні. Він здійснив 1440 обертів навколо Землі і пройшов, таким чином, близько 60-ти мільйонів кілометрів.

У січні 1958 року супутник почав відхилятись від орбіти і, вочевидь, увійшовши в земну атмосферу та згорів.

У листопаді 1957 року СРСР запустив другий супутник, у травні 1958 року – третій.

Успіхи Радянського Союзу в космічній сфері занепокоїли США. У червні 1957 року їх спроба запустити міжконтинентальну балістичну ракету зазнала фіаско. Лише з другої спроби, в лютому 1958 року, їм вдалось вивести на орбіту штучний супутник.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Запуск першого штучного супутника Землі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.