Щорічно 18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні Міжнародної ради музеїв було прийнято пропозицію російської організації про установу цього культурного свята. З 1978 року Міжнародний день музеїв став відзначатися більш ніж в 150 країнах.

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитися. Збираючи і зберігаючи пам'ятки матеріальної і духовної культури, музеї ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу. Щороку свято має свою певну тему, присвячену питанням музейної діяльності, наприклад, таким, як незаконний вивіз музейних цінностей, роль музеїв у підвищенні культури суспільства та багато інших.

У 2009 році тема Міжнародного дня музеїв була визначена словами - "Музеї і туризм". У 2010 році темою Дня стали слова - "Музеї в ім'я соціальної гармонії", 2011 - "Музеї і Пам'ять". У 2012 році, коли Міжнародний день музеїв відзначав своє 35-річчя, темою Дня стала - "Музеї в мінливому світі. Нові виклики, нове натхнення". 2013 рік був позначений темою - "Музеї (Пам'ять + Креативність) = Соціальні зміни", слоганом 2014 року стали слова - "Музейні колекції об'єднують", в 2015-му - "Музеї та сталий розвиток суспільства", у 2016 році - "Музеї і культурні ландшафти". Темою Дня музеїв у 2017 році стала - "Музеї і суперечлива історія: говоримо про складне в музеях".

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Хранителі історії та культури".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.