Корній Іванович Чуковський (справжнє ім'я Микола Васильович Корнєйчуков) (*19 (31) березня 1882, за іншими даними 1 квітня 1882, Петербург, Російська імперія — † 28 жовтня 1969, Москва, РРФСР) — російський письменник, перекладач і літературознавець українського походження.

Перекладач українських поетів (збірка «Молода Україна»), упорядник кількох видань російських перекладів Тараса Шевченка, автор нарису «Шевченко» (1911).

Чуковський — найкращий критик «Срібного століття», але культурне середовище загинуло, бо воно було не потрібне комісарам… і Чуковський поховав свій талант критика, про що шкодував все життя. За короткий час він створив найкращі казки — «Айболить», «Мийдодір», «Муха-Цокотуха», «Телефон». Однак на нього посипалась критика. «Муху-Цокотуху» оголосили гімном куркульського і міщанського побуту, що завдає радянським дітям непоправної шкоди. Письменник Казакевич сигналізував, що казка «Тараканище» — це сатира на Йосипа Віссаріоновича Сталіна, хоч казка була написана, коли Чуковський ще не знав нічого про «батька народів».

До 135–річчя від дня народження Корнія Чуковського сектор культурно-просвітницької роботи бібліотеки підготував тематичний список "Серце сповнене казок".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.