Ян Амос Коменський (28 березня 1592, с. Нівніце — 15 листопада 1670, м. Амстердам) — чеський теолог, мислитель, педагог, письменник (автор — «Велика дидактика», «Материнська школа», «Світ чуттєвих речей у картинках»).

Великою заслугою Коменського було те, що він уперше зібрав і систематизував усі відомості з педагогіки, а також розробив революційні на той час ідеї, зокрема до таких належать ідея класно-урочної системи.

Коменський вважав, що починати навчання треба якомога раніше, що навчальний матеріал повинен обов'язково відповідати вікові учнів, і був переконаний у тому, що розум людини спроможний охопити все, що завгодно. Тільки для цього потрібне в навчанні послідовне й поступове просування вперед, додержуючись безсмертних і універсальних дидактичних правил: «від близького до далекого», «від цілого до окремого», «від знайомого до незнайомого» для того, щоб учні засвоювали систему знань, а не уривчасті відомості. Коменський вважав також, що потрібно з дитинства виробляти позитивні етичні риси (справедливість, поміркованість, мужність; цікаво зазначити, що під останньою він розумів також наполегливість у праці). Важливу роль в етичному вихованні Вчитель відводив прикладу дорослих, систематичному привчанню дітей до корисної діяльності і до виконання правил поведінки. До навчального плану гімназії Коменський ввів, нарівні з традиційними «сімома вільними мистецтвами», природознавство, історію, географію.

З нагоди 425-річчя з дня народження Яна Амоса Коменського сектор культурно-просвітницької роботи бібліотеки підготував тематичний список "Ян Амос Коменський: той, хто потурбувався про перерви та канікули" а також запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Основоположник педагогічної науки".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.