Сьогодні, 27 березня – Міжнародний день театру. Він був встановлений у 1961 році IX конгресом Міжнародного інституту театру.

Діяльність організації, згідно з її уставом, повинна бути спрямована на «укріплення миру і дружби між народами, на розширення творчого співробітництва всіх діячів світу».

Міжнародний день театру – не просто професійне свято митців сцени, а й свято мільйонів глядачів.

Наведемо декілька цікавих фактів про театр.

Наприклад, японський театр кабукі, де всі ролі, навіть жіночі, грають чоловіки, заснувала саме жінка. Її звали Окуні і вона була служницею святилища в XVII ст. Вона та інші жінки виконували тоді також всі ролі, в тому числі і чоловічі. Однак незабаром керівництву країни не сподобалася ця аморальна атмосфера, і жінок в театрі кабукі замінили юнаками, а згодом зрілими чоловіками. У наш час традиції вже не настільки сильні, і в деяких трупах жіночі ролі стали знову виконувати жінки.

А ось Пітера Пена в театральних постановках частіше грають не хлопчики, а жінки мініатюрної статури. Однією з причин цього стало те, що в Англії в перші десятиліття XX ст., коли Джеймс Барі написав твір, діяв закон, що забороняє дітям до 14 років працювати після 21 години.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Театру чарівна мить".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.