Сьогодні в усьому світі відзначають День святого Валентина.  Як відомо, єпископ Валентин Інтерамського, що жив у римському місті Терні в III столітті, є покровителем усіх закоханих.

Легенда пов’язує ім’я Святого Валентина з численними добрими справами, які він зробив для закоханих. Наприклад, згідно з переказами, він таємно вінчав закоханих легіонерів, яким імператор Клавдій забороняв одружуватися, мирив посварених, дарував молодим парам квіти і навіть писав за неписьменних легіонерів любовні листи. Все це врешті-решт стало відомо, Валентина взяли під варту, а незабаром імператор підписав указ про його страту.

Останні дні життя святого теж оповиті романтичним флером. Згідно з легендою, в єпископа Валентина закохалася дочка тюремника, яку він вилікував від сліпоти. Як священнослужитель, що дав обітницю безшлюбності, він не міг відповісти на почуття дівчини, але в ніч перед стратою надіслав їй прощальну записку, яку, мабуть, і можна вважати найпершою валентинкою.

Багато істориків, втім, стверджують, що коріння цього свята чисто язичницькі і беруть свій початок у передвесняних обрядів, пов’язаних з пробудженням природи і кохання.

З XIV століття в англійській і французькій літературі фіксується традиція святкувати День Святого Валентина як день закоханих. Однак, особливу популярність свято знайшло в Європі на початку XIX століття.

До Дня закоханих бібліотека підготувала книжкові виставки а також співробітник бібліотеки Данільченко Юрій Дмитрович підготував кліп "З історії валентинок".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.