У четверту суботу листопада в Україні щорічно відзначається скорботна пам’ятна дата – День пам’яті жертв Голодоморів.

День пам'яті жертв Голодомору був встановлений у листопаді 1998 року Указом Президента України. У 2000 році назва була змінена на "День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій", а з 2007 р. він став називатися "День пам'яті жертв голодоморів".

Згідно з визначенням, Голодомор 1932-1933 років, - голод у сільських районах Радянського Союзу, зокрема Української РСР, викликаний організованими заходами керівників УРСР та СРСР. Він спричинив масову загибель сільського населення України і півдня Росії, переважну більшість якого становили українці.

У деяких дослідженнях (у тому числі західних) фахівці доводять, що Голодомор відповідає загальноприйнятому визначенню геноциду. Голодомор 1932-1933 рр. офіційно визнаний як геноцид українського народу урядами України, Австралії, Угорщини, Ватикану, Латвії, Литви, Естонії, Італії, Аргентини, Канади, Грузії, Польщі, США, Іспанії, Перу, Чехії і Колумбії.

Окрім Голодомору 1932-1933 рр. в історії України були зафіксовані голодомори 1921-1923 і 1946-1947 рр.

Найбільше під час штучного Голодомору 1932-1933 років в Україні потерпіла Полтавщина. Саме тут – найбільше невинних жертв Голодомору 30-х років минулого століття. У 1990 році перший пам’ятник жертвам Голодомору був збудований саме на Полтавщині, у Лубнах. З того часу понад 900 пам’ятних знаків, присвячених Голодомору, встановили в області.

Сьогодні співробітники бібліотеки Ахметова Наталія Равіліївна та Ганжа Катерина Вікторівна спільно з історичним факультетом провели бінарний захід "Тридцять третя сльоза України" який нагадав про страшну сторінку історії нашої держави.

Також запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Вогонь скорботи в серці на віки".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.