i

Цей день відзначають на згадку про 11 липня 1987 року, коли чисельність населення Землі перевищила 5 млрд. осіб. Дата має на меті загострити увагу на невідкладності та важливості питань, пов’язаних із народонаселенням, зокрема в контексті планів і програм загального розвитку та необхідності пошуків розв’язання цих проблем.

Тема Дня народонаселення 2016 року – розширення прав і можливостей дівчаток-підлітків.

«У цей Всесвітній день народонаселення я наполегливо закликаю всі уряди, ділові кола та громадянське суспільство підтримувати дівчаток-підлітків і вкладати сили й кошти в їх розвиток. Кожна людина повинна мати можливість користуватися благами економічного зростання і соціального прогресу. Спільними зусиллями домагаймося, щоб життя було безпечним та гідним і забезпечувало можливості кожній людині», – зазначено в посланні з нагоди цього дня генсека ООН Пан Гі Муна.

Також цього дня радять приділити увагу довкіллю, оскільки людство весь час перебуває у тісній взаємодії з навколишнім природним середовищем, яке забезпечує нормальну життєдіяльність організму людини.

Згідно з останніми оцінками ООН, зробленими 2015 року, до кінця нинішнього століття населення Землі цілком у змозі досягти позначки в 17 мільярдів.

Швидке зростання населення світу стало у 60-х роках предметом серйозного занепокоєння Організації Об’єднаних Націй. Населення світу з 1960 по 1999 р. збільшилося більш ніж удвічі, перейшовши в жовтні 1999 року позначку в 6 мільярдів. Хоча темпи росту зараз пішли на спад (із 2% до 1,3% в період між 1969 і 1999 роками), абсолютний приріст становить майже 77 млн. людей на рік, причому 95% цього зростання припадає на частку країн, що розвиваються. За прогнозами Організації Об’єднаних Націй, у 2050 р. на землі будуть проживати від 7,9 до 10,9 млрд. людей, а скоріш за все – 9,3 млрд., що залежить певною мірою від ефективності програм планування сім’ї.

Протягом десятиліть Організація Об’єднаних Націй здійснює свою оперативну діяльність у багатьох країнах, що розвиваються. У результаті плідної співпраці різних підрозділів Організації створюють національні статистичні бюро, проводять переписи населення, складають прогнози і поширюють достовірну інформацію.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Етнодемографічна картина сучасного світу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.