В указі Президента України № 456/95 від 17.06.1995 сказано: «Встановити День архітектури України, який відзначати щорічно 1 липня, – у Всесвітній день архітектури».

Всесвітній день архітектури заснований Міжнародним союзом архітекторів, що виник у 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам’ятники архітектури.

Багато хто мріє поїхати відпочити за кордон, замовити собі тур, відвідати і побачити такі знамениті визначні пам'ятки як Ейфелева вежа, Колізей, різні середньовічні замки, стародавні готичні костели та інше. Однак не всі навіть знають, які у нас в Україні є архітектурні шедеври. Безумовно, їх не так багато як в тій же Європі, і вони не такі відомі і популярні в усьому світі, але, тим не менш, вони змушують захоплюватися справжніх цінителів архітектури!

Пропонуємо Вам ознайомитися з архітектурними шедеврами України.

Луцький замок (м. Луцьк)


Луцький замок - найбільша фортифікаційна споруда Волині, є візитною карткою міста Луцьк. Замок був зведений російсько-литовським князем Любартом у 1340-1385 рр.. на руїнах попереднього фортифікаційної споруди. Коли Луцьк був столицею Галицько-Волинської держави, замок виконував роль резиденції волинських князів. Інша назва цієї кріпосної споруди - Верхній замок; він має неправильну наближену до трикутника форму, що було обумовлено рельєфом місцевості. На території замкового комплексу відкрито кілька музеїв: будівельної кераміки, живопису, зброї, дзвонів і друкарства. До цих пір ведуться археологічні дослідження та реставраційні роботи.

Площа Ринок (м. Львів)


У цьому цікавому місці я недавно і сам побував. Архітектурний ансамбль головної Львівської торгової площі почав будуватися в XIV в. за зразком середньовічних міст Європи. З усіх боків площу оточують 44 кам'яниці (будинки), різних стилів і часів побудови (ренесанс, ампір, бароко). У центрі площі розташована міська Ратуша (з чудовим оглядовим майданчиком), а в підвалах і на перших поверхах кам'яниць розташовані музеї, магазини і популярні кафе (такі як Криївка). Тут завжди дуже багато туристів, особливо в дні проведення різних фестивалів і свят.

Замок Паланок (м. Мукачево)


Мукачівський замок Паланок - один з найкрасивіших історичних пам'яток Закарпаття, належав трансільванським князям Ракоці. Замок будувався в кілька етапів на високій вулканічній горі (65м) на місці давньоруських дерев'яних укріплень. Нинішній вигляд фортеця набула в XVIII ст. Замок був побудований в дуже вигідному з точки зору географії місці: на перетині торгових шляхів через Верецький перевал. Назвою споруда зобов'язана частоколу (паланок), який був основною ланкою зовнішньої лінії оборони. З 1993 р. в приміщенні Мукачівського замку розташовується музей та картинна галерея.

Палац Шенборнів (м. Чинадієво)


Загадковий мисливський замок-палац графів Шенборнів розташований на околиці Чинадієво в 10 км від Мукачева. У 1728 році австрійський імператор Карл VI заповів архієпископу Л. Ф. Шенборну великий земельний наділ у районі Мукачевого. Графу сподобалися мальовничі урочища Берегвар і в 1890 р. він звів на місці старого дерев'яного мисливського будиночка чудовий кам'яний замок-палац . Натхненний романтичними видами французьких замків, Л. Ф. Шенборн вирішив побудувати свій палац у стилі ренесанс з елементами неоготики. На відпочинок і полювання в угіддях Шенборнів щоосені з'їжджалася знатні зі всієї Європи. Нині будівля палацу є одним з корпусів клінічного санаторію «Карпати», де лікують серцево-судинні захворювання.

Костел Святого Станіслава (м. Чортків)


Костел Святого мученика Станіслава у Чорткові був зведений на початку XX ст. в неоготичному стилі за проектом архієпископа Я. Сас-Зубжицького. Спочатку костел був частиною оборонного комплексу домініканського монастиря, оточеного стінами та вежами з бійницями, однак перед Першою світовою війною зазнав значних змін. Домініканський костел у Чорткові є найкрасивішим неоготичною спорудою в Україні. Нижня частина собору повністю виконана з каменю, а верхня - з червоної цегли. Під час радянської влади в костелі Святого Станіслава не проходили служби, він був закритий. Лише в 1989 році, коли його повернули доминиканцам, костел знову став діючим.

Чернівецький університет (м. Чернівці)


Колишня резиденція православних митрополитів Далмації та Буковини є головною визначною пам'яткою міста Чернівці, який називають маленьким Віднем. Головний архітектор університету - чеська зодчий Йосип Главка, випускник віденської академії красних мистецтв. Робота над архітектурним шедевром тривала довгих 18 років з 1863 року. Резиденція митрополитів вражає своєю зовнішньою витонченістю і багатством оформлення; в єдине ціле переплітаються готичні, візантійські та інші східні мотиви.Три корпуси будівлі утворюють просторий внутрішній двір, який від вулиці відгороджують монументальні ворота. Зараз, в будівлі розміщений головний корпус Чернівецького університету, а поруч знаходиться мальовничий парк з бюстом І. Главки. З 2011 року територія університету визнана світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Кам'янець-Подільська фортеця (м. Кам'янець-Подільський)


Древня фортеця Кам'янець-Подільського є найвидатнішим пам'ятником фортифікаційного мистецтва України. На самому початку свого існування замок був резиденцією феодалів Коріатовичів. Стара фортеця складається з одинадцяти веж, з'єднаних оборонними стінами, за якими розташовані казарми і облоговий колодязь. Фортеця не раз піддавалася облозі з боку турецьких ханів і султанів, але тільки козаки Петра Дорошенка змогли взяти її штурмом в 1672 році. Нині в Кам'янець-Подільську проводять екскурсії, при чому навіть у нічний час. У східному бастіоні знаходиться експозиція легкої метальної зброї. Під стінами старої фортеці часто проводять фестивалі й історичні реконструкції.

Хотинський замок (м. Хотин)


Хотинський замок - один з найбільш чудових середньовічних пам'яток Буковини, та й України в цілому. Замок був зведений в XIII ст. за наказом князя Данила Галицького на місці старих укріплень. За часів правління Данила Галицького цитадель відігравала важливу роль: була форпостом всього Придністров'я. У 1621 році під стінами Хотинської фортеці відбулася знаменита битва, в якій польсько-українські війська вщент розгромили незламну 150-тисячну турецьку армію. Фортеця втратила значення як військовий об'єкт після Кримської Війни, проте дуже добре збереглася. Цим і скористалися кінорежисери, використовуючи замок для декорацій історичних фільмів таких як «Тарас Бульба». До тисячоліття фортеці була проведена реставрація, а в казармі відкрита музейна експозиція.

Софіївська площа (м. Київ)


Софіївська площа - одна з головних і найкрасивіших площ Києва. Якщо Майдан Незалежності - політичний центр, то Софіївська площа - духовне і культурне серце столиці України. Площа одержала свою назву завдяки Софіївському собору, який був побудований в 1037 році за наказом Ярослава Мудрого. На сьогоднішній день Софія Київська - це не релігійний храм, а музей-заповідник. За часів Київської Русі на площі збиралося народне  віче, для вирішення державних питань. У центрі Софіївської площі височіє пам'ятник народному герою України - гетьману Богдану Хмельницькому. Великою популярністю площа так само зобов'язана близькості багатьох пам'яток, таких як Михайлівський Золотоверхий собор, Андріївський узвіз, Золоті Ворота та ін.

Благовіщенський храм (м. Харків)


Собор Благовіщення Пресвятої Богородиці являє собою грандіозний архітектурний ансамбль, побудований в ново-візантійському стилі. Храм був зведений в 1901 році на місці дерев'яної церковки біля річки Лопань. Кошти на споруду такого грандіозного собору збирали всі, починаючи від простих прихожан і закінчуючи купцями і місцевою знаттю. Головний архітектор Благовіщенського храму - М. Ловцов. Йому вдалося створити справжній шедевр з «смугастою» кладкою і 75-метровою дзвіницею; московський майстер Василь Орлов доповнив витонченість храму іконостасом з білого мармуру. За легендою, з вершини собору через урагани і пожеж тричі падав хрест.

Запорізька Січ (м. Запоріжжя)


Запорізька Січ на острові Хортиця - це історико-культурний комплекс, що представляє із себе реконструкцію козацької дерев'яної фортеці XVI-XVIII ст. Назва «Січ» пішло від укріплень частоколу «засека». У минулому острів Хортиця мав важливе стратегічне значення: був опорним пунктом на шляху татарських набігів, до того ж польський вплив був тут найменшим. Саме з цього острів був обраний військово-політичним центром для створення столиці козацьких земель. Дмитро Вишневецький є засновником Січі, він першим побудував замок на острові Мала Хортиця. Ліквідувала ж козацьку столицю в 1775 році російська імператриця Катерина II. У 2009 році відбулося відкриття реконструйованої зменшеної копії козацької фортеці.

Білгород-Дністровська фортеця (м. Білгород-Дністровський)


На березі Дністровського лиману височить величезна середньовічна фортеця «Акерман», яка була побудована на місці грецької колонії - міста Тир. Тут і понині ведуть археологічні розкопки античного міста. Час побудови фортеці відносять до генуезького періоду XIII-XIV ст. До наших днів Аккерман зберігся у напівзруйнованому стані: з 34 веж збереглося лише 26, однак стіни залишаються всеж неприступними (5 метрів у висоту). Якийсь період часу цитадель знаходилася в руках турків, проте з часом донські козаки її все ж відбили. В даний час укріплений комплекс Аккерман перетворений на історико-архітектурний заповідник. На його території проводять фестивалі й історичні реконструкції.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Українська архітектура: традиції і сучасність".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.