Театральне мистецтво в Полтаві має багату історію. Вже на початку 19 століття в місті було створено театр, який в 1812 році на кілька років перебрався до Харкова. У 1817 році частина театральної трупи переїжджає до Полтави з тим, щоб відкрити в 1818 році перший в губернії професійний театр.

Очолив трупу Полтавського вільного театру відомий літератор І. П. Котляревський. У числі 15 акторів був друг Т. Шевченка, М. С. Щепкін, талановитий актор, який згодом був викуплений Котляревським і Волконським у графа Волькенштейна і став прославленим основоположником російської акторської школи. У період з 19 до початку 20 століття в Полтаві діяло кілька театрів, як стаціонарних, так і пересувних театральних колективів.

Офіційною датою створення Полтавського музично-драматичного театру ім. М. Гоголя вважається 1936 рік. Театр, що отримав ім’я Миколи Гоголя, був утворений на основі трупи Комсомольського музичного театру з Харкова. Перша прем’єра театру — вистава за мотивами твору Гоголя «Сорочинський ярмарок», була палко прийнята місцевою публікою. Вже через рік популярному театру, очолюваному народним артистом В. М. Скляренко, присвоїли статус обласного.

В період Великої Вітчизняної війни театральний колектив продовжив роботу, перебуваючи в евакуації в казахському місті Зиряновськ. Після звільнення міста від окупантів Полтавський театр повертається в рідні краї. У 1953 році міська влада виступила з ініціативою про зведення для театру нового будинку. Через 5 років театр переїхав із просвітницького будинку імені М. Гоголя в красиву нову будівлю на площі Театральній.

Високий творчий підйом і розквіт театру припав на 1970-80-і роки. Творчий колектив вважався одним з кращих в країні, він гастролював не тільки по Україні, але і представляв вітчизняне мистецтво в Москві та Ленінграді. Вистава «Наталка-Полтавка» була зіграна акторами театру в Державному Великому театрі.

Навесні 2006 року Театральну площу перед будівлею Полтавського музично-драматичного театру ім. М. Гоголя прикрасила скульптура Марусі Чурай, напівлегендарної полтавської народної поетеси і співачки епохи гетьманства Б. Хмельницького. За задумом архітекторів цей пам’ятник повинен символізувати собою пам’ятний знак, присвячений українській пісні в цілому. У жовтні 2006 року Полтавський український музично-драматичний театр відзначав 70-річчя своєї творчої діяльності, в честь чого йому було присвоєно звання Академічного театру.

До 80 річниці з дня відкриття Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя бібліотека підготувала тематичний список "Головна театральна сцена області".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.