Вóльфґанґ-Амадéй Мóцарт (27 січня 1756 — 5 грудня 1791) — австрійський композитор, представник класицизму, який визнаний науковцями одним із найгеніальніших музикантів в історії людства.

Творчий доробок Моцарта становить понад 600 творів: більш як 50 симфоній, понад 19 опер, велику кількість інструментальних концертів (зокрема 27 фортепіанних), 13 струнних квартетів, 35 сонат для скрипки, Реквієм та багато інших інструментальних та хорових творів. Музика Моцарта, створена під великим впливом Гайдна, стала вершиною класичної епохи за чистотою мелодії та форми.

Музична обдарованість сім'ї Моцарта

Вся сім'я великого композитора була обдарована музично. Наприклад, його батько, Леопольд, грав на органі і скрипці, а також служив композитором при дворі Зальцбурзького архієпископа, керував церковним хором. Він написав також книгу по грі на скрипці, яка вважалася в той час одним з кращих навчальних посібників по цьому інструменту.

Ця людина прищепив любов до музики і своїм дітям: синові, який почав грати на клавесині з трьох років, а пізніше освоїв ще орган і скрипку, і дочки, яка також відмінно грала на клавесині, а також на фортепіано.

Із семи дітей вижили лише двоє в сім'ї Моцартів: Вольфганг і його старша сестра.

Юний геній

Друг сім'ї, Шахтнер Йоганн Андреас, зальцбурзький придворний сурмач, розповідав таку історію, яка неодмінно повинна бути включена в нашу розповідь на тему "Цікаві факти з життя Моцарта". Одного разу Леопольд Моцарт разом з Шахтнер прийшов до себе додому і побачив, як юний Вольфганг (якому було лише 4 роки) пише щось на нотному папері. Син вмочував в чорнило не тільки перо, але також і пальці. Моцарт-молодший повідомив дорослим, що пише концерт. Батько взяв забруднений плямами лист і заплакав - настільки все струнко було в творі.

Моцарт і Бах

Коли хлопчикові було приблизно 8 років, талант його високо оцінив Йоганн Крістіан Бах, який був сином знаменитого Йоганна Себастьяна Баха. Вони кілька разів грали разом на публіці: Бах садив маленького генія на коліна і виконував сонати на клавесині разом з ним. Кілька тактів грав Бах, декілька - Моцарт. Здавалося, що за інструментом знаходиться один музикант - так злагоджено звучав цей дует. Артисти також грали в чотири руки і багато розмовляли про музику.

Виступ під час посту

Вольфганг в дитинстві часто їздив по інших країнах. Ці подорожі влаштовував батько хлопчика, щоб син давав публіці концерти, слухав відомих музикантів і дізнавався щось нове. У Голландії, однією з країн, де вони побували, суворо під час постів заборонялася музика. Однак для Моцарта зробили виняток. Духовенство в його таланті побачило Божий дар.

Опера для імператора

Йосип II, римський імператор, замовив Моцарту оперу, коли хлопчикові було всього 12 років. Вона називалася "Уявна простушка" і була призначена для італійської трупи. Юний композитор склав твір всього за кілька тижнів. Співакам, однак, воно не сподобалося, тому примьера опери так і не відбулася.

Композитор і масони

Цікаві факти з життя Моцарта пов'язані не тільки з його музичною кар'єрою. Ця людина, наприклад, став масоном і навіть привів у ложу свого батька. Композитор написав музику для ряду масонських ритуалів, навіть у знаменитій опері під назвою "Чарівна флейта" звучить тема цього руху.

Моцарт і Сальєрі

Одного разу герой нашої розповіді надумав пожартувати над Сальєрі. Він повідомив своєму приятелеві, що створив таку річ для клавіру, яку не здатний виконати жодна людина в світі, крім самого Моцарта. Сальєрі, подивившись ноти, вигукнув, що юний музикант теж не зможе цього зробити, оскільки обома руками потрібно буде виконувати найскладніші пасажі, та до того ж на протилежних кінцях клавіатури. Одночасно потрібно взяти посередині ще кілька нот. Якщо навіть грати ногою, написане виконати все одно не вдасться, так як темп твору занадто швидкий. Вельми задоволений, Моцарт розсміявся. Він сів за клавір і виконав цей твір саме так, як було зазначено в нотах. А складні ноти були взяті носом!

Констанція, дружина Моцарта

Заробляючи своєю творчістю пристойні гонорари, проте Моцарт, біографія якого часом суперечлива, часто був змушений позичати у своїх приятелів гроші. Так, наприклад, отримавши тисячу гульденів (нечувану на ті часи суму) за виступ на одному з концертів, він сидів без грошей вже через два тижні. Приятель Моцарта, у якого композитор спробував зайняти, зауважив із здивуванням, що у музичного генія немає ні стайні, ні замку, ні купи дітей, ні дорогої коханки. "Для чого ж тобі потрібні гроші?" - Запитав він. Моцарт відповів, що адже у нього є Констанція, дружина. "Вона - мій табун породистих коней, мій замок, моя купа дітей, моя коханка", - сказав композитор.

Складний концерт

Моцарт, біографія якого, як і всіх вундеркіндів, ще з дитинства була відзначена фактами, які свідчать про унікальний даруванні, свій перший концерт написав у чотири роки. Це був твір для клавіру. Воно було настільки складним, що з європейських віртуозів його навряд чи зміг би коли-небудь хто-небудь виконати. Коли батько забрав у хлопчика незакінчену ще запис, пояснивши це тим, що такий, на його думку, важкий концерт не можна зіграти, Моцарт відповів, що все це дурниці. Адже навіть дитина зможе це зробити. Він, наприклад.

Моцарт грає з кішкою

Всі дитинство цього юного генія було низкою музичних занять і виступів. У різних куточках Європи на численних концертах вундеркінд розважав публіку з вищого світу: грав з закритими очима на клавірі. Батько при цьому закривав дитині обличчя хусткою. Їм же закривали і клавіатуру, але юний геній все одно справлявся з грою. Творчість Моцарта у всіх викликало захоплення. На естраду на одному з концертів цього композитора вийшла кішка. Тоді Моцарт перестав грати і помчав до неї з усіх ніг. Забувши про слухачів, він став бавитися з цією твариною. На окрик батька юний геній відповідав, що клавесин адже все одно нікуди не дінеться, а кішка зараз піде.

Історія з Марією-Антуанеттою

Після того як маленький Моцарт (композитор, про який ми розповідаємо) виступив в імператорському палаці, Марія-Антуанетта, юна герцогиня, вирішила йому показати своє розкішне житло. Хлопчик в одному із залів впав, послизнувшись на паркеті. Тоді герцогиня допомогла Моцарту піднятися. Він зауважив, що герцогиня добра до нього. "Мабуть, я одружуся на вас", - сказав музикант. Дівчина розповіла про це матері. Імператриця з посмішкою запитала маленького "нареченого", чому той сказав так. Моцарт відповів: "Із вдячності".

Зустріч Моцарта з Гете

Одного разу семирічний Моцарт давав у Франкфурті-на-Майні концерти. До нього після виступу підійшов 14-річний хлопчик. Він похвалив його гру, сказавши, що йому не навчитися такому майстерності ніколи, оскільки це дуже складно. Юний Вольфганг здивувався і запитав його, чи пробував той писати ноти. Співрозмовник відповів, що ні, так як йому в голову приходять лише вірші. Тоді Моцарт парирував: "Напевно, дуже важко писати вірші?" Хлопчик відповів, що, навпаки, дуже легко. Співрозмовником Моцарта виявився Гете.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Вічне сонячне світло".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.