Трепетне ставлення до історії і традицій свого народу. Відданість вітчизні, безмежна любов до рідного краю та повага до пам’яті предків. Якості, що характеризують історика, археолога, етнографа і письменника Дмитра Івановича Яворницького. Людина, яка до останньої краплини крові, до останнього удару серця була патріотом української землі.

Національна свідомість і вільний український дух завжди переповнювали апологета української історії. Дмитро Іванович присвятив життя вивченню і популяризації запорізького козацтва, що ніколи не подобалося ні імперській владі, ні більшовикам. Саме тому йому заборонили викладати в українських вишах. Однак навіть на чужині археолог продовжував прославляти свій народ, мріючи повернутися у рідні пенати.

Гігант національної ідеї передавав своє натхнення та ентузіазм всім оточуючим. Так, за порадою Яворницького відомий художник Ілля Юхимович Рєпін написав знамениту картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Нарешті, коли гнів влади змінився на милість, академік повертається на українські терени. Тут його запрошують стати директором історичного музею Катеринослава.

30 років видатний археолог збирає експонати для музею по всій Україні. Він продовжує досліджувати Запорізьку Січ і козаків, збирає народні пісні і думи, пише український словник. Ні перша світова війна, ні революція не змусили емігрувати знавця української культури. Дмитро Іванович не міг залишити своє дітище, охороняючи всі історичні знахідки та пам’ятки від рук загарбників!

Зі зміною політичного режиму на Дмитра Івановича посипалися погрози та звинувачення. Сталінські репресії торкнулися і директора музею. Знявши з посади, Яворницького практично позбавили сенсу життя і засобів до існування. Його б відправили у заслання чи навіть розстріляли за поширення національної ідеї, але поважний вік у 78 років зупинив варварів. Зазнаючи всіх труднощів, вчений залишився вірним батьківщині до кінця своїх днів.

Д. І. Яворницький довів, що кожен спроможен залишатися патріотом своєї країни і рідних місць до останнього дня свого життя, незважаючи ні на що. Кожен спроможен подолати всі негаразди та перешкоди на шляху до процвітання своєї держави. Кожен спроможен шанувати пам’ять пращурів і славити духовно-культурні цінності таі традиції українського народу.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Співець запорізької старовини".

Також бібліотека підготувала тематичний список "Великий син Козацької України".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.