Музика - це чудодійний засіб залучення до добра, краси, людяності і духовності. Слухаючи музику, людина пізнає себе.

Завдяки музиці в людині пробуджується уявлення про високе, величному, прекрасному не тільки в навколишньому світі, але і в самому собі. Музика - могутній засіб самовиховання.

Музика - найдосконаліший джерело думки, найсприятливіший фон, на якому виникає духовна спільнота. Музика охоплює людину цілком, тим самим як би відкриває серця людей. Слухаючи прекрасну мелодію, переживаючи і захоплюючись її мотивами і наспівами, люди стають ближчими один до одного. Музика має великою силою зближення.

У світі є навіть спеціальний свято, затверджений за рішенням Юнеско, який так і називається - Міжнародний день музики і святкується щорічно 1 жовтня. Одним з ініціаторів у створенні цього свята був великий композитор XX століття Д. Шостакович. Свято Міжнародний день музики стали відзначатися в 20 столітті. Але сама музика з'явилася дуже і дуже давно. Музика не старіє, не помре, музика буде жити стільки, скільки живе людство, точніше поки живе той, хто вміє слухати і відчувати її.

Музика допомагає багатьом впоратися з болем, занепокоєнням, смутком і тугою. Часом музика сама є стимулятором смутку чи радості. Американські вчені довели, що музика може робити людину щасливою. Використовуючи спеціальні методики дослідження головного мозку, вчені з'ясували, що при прослуховуванні особливо зворушливих чуттєвих мелодій наводяться в активність ті ж частини мозку, що і в стані ейфорії, спричиненої їжею і сексом. Але такий ефект викликає тільки музика, від якої, так би мовити, мороз по шкірі. Інші мелодії, які сприймаються людиною спокійно, без особливих емоцій, не дають відчуття щастя.

Вчені вважають, що більшість людей - здатні відчувати стан морозу по шкірі при прослуховування певних мелодій. І для кожної людини ці мелодії - свої, різні.

Музика допомагає нам тренувати себе в гармонії, це і є магія музики і її таємниця. Музика, яку ми любимо, налаштовує нас і вводить в гармонію з життям.Музика необхідна людині.

І 1 жовтня - свято Міжнародний день музики святкують не тільки композитори, музиканти, загалом всі ті, хто професійно пов'язав своє життя з музичним мистецтвом, а й всі ми, хто просто любить музику і життя без неї не представляє.

У кожного своя улюблена музика, яка змушує плакати і радіти, дозволяє замислитися про сенс життя і буття. Музика - взагалі - найсильніший інструмент впливу на психіку людини. Музикою потрібно насолоджуватися, її потрібно слухати і розуміти, тоді і жити стане простіше і люди стануть добрішими.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Чарівних звуків ріка безмежна".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.