В Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка проходить Міжнародна конференція молодих учених "Актуальні проблеми ботаніки та екології", присвячена 120-річчю від дня народження Д.К. Зерова.

Дмитро Костянтинович Зеров (* 8 (20) вересня 1895, Зіньків — † 20 грудня 1971, Київ) — український ботанік. Академік АН УРСР (з 1948 року). Заслужений діяч науки УРСР (1965). Лауреат Державної премії УРСР у галузі науки і техніки (1969, 1983).

Наукову діяльність розпочав під керівництвом О. Фоміна. Вивчав флору сфагнових та печіночник мохів України і як наслідок цих досліджень у 1935 р. виходить у світ “Визначник сфагнових мохів України”, у 1939 р. – “Визначник печіночник мохів УРСР”, а 1964 р. фундаментальна праця “Флора печіночник та сфагнових мохів України”. Відтак вивчає печіночні та сфагнові мохи Українських Карпат і 1971 р. у співавторстві з Л. Партикою публікує монографію “Бріофлора Українських Карпат”.

Особливої уваги заслуговує монографія Д. Зерова “Очерки филогении бессосудистых растений” (1972), яка є однією з найвидатніших сучасних праць з проблем філогенії. Вона отримала високу оцінку в широких колах світової ботанічної науки, перекладена декількома іноземними мовами.

Окрім того, Д. Зеров вніс значний вклад в розвиток геоботаніки. Ним вперше детально вивчені болота України, розроблена фізіономічна класифікація рослинності та класифікація видів торфу, виділені болотні рослинні комплекси. Йому належить першість у виділенні долинних і староруслових боліт, самостійного алкалітрофного типу видів торфу, властивого для боліт лісостепової та степової зон України. Також він перший дав найбільш повну уяву про торфово-болотний фонд, сформулював основні напрямки його вивчення та використання в народному господарстві.

До конференції бібліотека підготувала книжкову виставку "Академік Дмитро Зеров".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.