Наукова бібліотека Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка поповнилася ще однією книгозбірнею українського літературознавця, доктора філологічних наук, член-кореспондента НАН України Сивоконя Григорія Матвійовича.

Григорій Матвійович – наш земляк, народився 10 серпня 1931 р. у с. Артемівці Чутівського району, Полтавської області (у неофіційних документах – 9.08.1931, хутір Сивоконівка Харківської обл.), помер 9 грудня 2014 у Полтаві. Після закінчення Харківського державного університету ім. О. М. Горького (1955), працював у Держлітвидавництвах України, Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка, де упродовж 1992–2002 рр. очолював відділ теорії літератури, був головою наукової ради “Класична спадщина та сучасна літератури”.

Починаючи з 1958 р., Г. Сивокінь виступав як літературний критик, друкуючи статті про творчість Б. Харчука, О. Гончара, Г. Епіка, І. Волошина, 1966 року став членом Національної Спілки письменників України. Автор понад 300 наукових і літературно-критичних публікацій, у тому числі книжок “Давні українські поетики” (1960, 2001), “Художня література і читач” (1971), “Друге прочитання” (1972), “Визначенність таланту” (1978), “Одвічний діалог. Українська література та її читач від давнини до сьогодні” (1984), “Від аналізу до прогнозу” (1990), “У вимірах сприймання : теоретичні проблеми художньої літератури, її історії та функцій” (2006) та ін.

За внесок у літературознавство Г. Сивоконю присвоєно звання Заслужений діяч науки і техніки України (1997), нагороджено орденом “За заслуги” III ступеня. Лауреат премії імені О. Білецького.

Покійний заповідав свою книгозбірню – нашому вишу, яку влітку цього року передав до бібліотеки племінник Согоконь Олексій Олексійович. Нині книжкова колекція Григорія Сивоконя упорядковується. У ній міститься багато цінних та рідкісних видань, чимало з яких мають дарчі написи авторів. Не маємо жодних сумнівів, що книгозбірня вченого буде гідно поцінована спраглими до знань читачами, і стане ще одним відкриттям наукового і творчого доробку літературознавця та його безперервної праці на ниві українського слова.

Професорсько-викладацький колектив та студентство нашого вишу уклінно дякує родині Сивоконя Г. М. за безцінно щедрий дарунок.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.