Навесні багато свят, причому, не лише професійних, а й загальнолюдських - близьких всім і кожному. До таких святах відноситься Міжнародний День сім'ї, що відзначається 15 травня.

Існує приказка: «Мій дім - моя фортеця». Але «дім» - це не тільки чотири стіни, сенс тут закладений набагато ширший. Фортеця - це в першу чергу сім'я: ті люди, які живуть під одним дахом, ділять між собою всі радощі й негаразди і в першу чергу приходять один до одного на допомогу.

Слово «сім'я» складається з поєднання двох слів: «сім» і «я», підкреслюючи вже в самій назві, що нормальним станом життя є об'єднання людини з іншими людьми, коли «один за всіх і всі за одного». За іншою версією «сім'я» походить від кореня «цім», що має відношення до насіння - тобто до народження і виховання дітей, продовження роду - адже саме це є основною метою укладення шлюбів.

Ніхто не буде сперечатися з тим, що сім'я - основа будь-якого цивілізованого суспільства, адже дитині тут з народження прищеплюються необхідні для життя якості: здатність любити і поважати інших людей, піклуватися про них і зважати на їх потребами. Саме сім'я є основним зберігачем загальнолюдських цінностей і культурних традицій свого народу, вона виступає сполучною ланкою між поколіннями. Тут починається формування людини як громадянина своєї країни.

І, хоча сім'я розвивається та видозмінюється разом із суспільством, чуйно реагуючи на вимоги свого часу, вона в той же час залишається стабільною і незмінною «осередком» в будь-якій державі. По положенню сім'ї в суспільстві можна судити про рівень розвитку країни в цілому.

Міжнародний день сім'ї був заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Організатори свята припускали таким чином звернути увагу громадськості різних країн на проблеми сімей, особливо тих, які постраждали в результаті військових дій, стали жертвами злиднів чи хвороб.

Традиції святкування Дня сім'ї в різних країнах розрізняються, але єдині вони в одному: цей день - чудовий привід висловити своїм близьким почуття, які ми не проявляємо у суєті буднів.

До Дня матері та Дня сім'ї бібліотека підготувала тематичний список "Сім’я, родина, рід… ".

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Батьки і діти: проблеми взаємодії".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.