Тенденції останніх десятиліть наочно переконують, що сучасний світ опинився на межі катастрофи планетарного масштабу. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, винищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу та цілих екосистем, нарешті загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи, або незабаром перестане існувати.

Щоб пробудити приспану пильність homo sapiens, спонукати його до негайних дій передова світова спільнота й започаткувала Всесвітній День Довкілля.

Всесвітній День Довкілля був заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році до відкриття Стокгольмської конференції "Людське середовище". Інша резолюція, ухвалена Генеральною Асамблеєю в той же день, призвела до утворення ЮНЕП – Програми ООН зі збереження довкілля. ЮНЕП – це основний орган Організації Об’єднаних націй в галузі навколишнього середовища, що покликаний забезпечити керівництво й сприяти співробітництву в інтересах навколишнього середовища шляхом стимулювання діяльності, інформування й надання допомоги країнам і народам з метою поліпшення якості їхнього життя, не завдаючи збитків майбутнім поколінням.«Нехай земля квітує всюди – природу збережімо, люди!!!» Всесвітній День Довкілля – це подія з різноманітними акціями по всій Землі: вуличні ралі, велосипедні паради, зелені концерти, конкурси творів та плакатів у школах, висадка дерев, а також прибирання територій та збір сміття. Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський чинник в питання охорони довкілля; дати людям можливість активно сприяти стійкому і справедливому розвитку; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади. В країнах, що переймаються проблемами довкілля, президенти, прем’єр-міністри, міністри охорони навколишнього природного середовища та губернатори не лише проголошують заяви, в яких зобов’язуються піклуватися про довкілля, але й підкріплюють свої слова конкретними діями.

День довкілля відзначається у нашій державі з 1998 року згідно Указу Президента України «Про День довкілля». Третьої суботи квітня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань. У цьому році День довкілля припадає на 18 квітня.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Природа просить захисту".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.