День Землі — це міжнародна громадянська ініціатива, завдання якої — спонукати людей бути уважнішими до довкілля на планеті Земля, нашому спільному домі. Є дві основні дати проведення Дня Землі — 22 квітня і день весняного рівнодення в північній півкулі.

Вперше ідея відзначати День Землі в день весняного рівнодення прозвучала в 1969 році на конференції ЮНЕСКО, що проходила в Сан-Франциско. Місяць по тому незалежно від ЮНЕСКО була запропонована альтернативна дата Дня Землі — 22 квітня. В даний час офіційним вважається «квітневий», однак заходи проводяться і в березні, і в квітні.

З нагоди «березневого» дня Землі прийнято дзвонити в Дзвін Миру. Перший дзвін світу був відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, в пам’ять про жертви атомного бомбардування Японії і встановлений у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 році. Він символізує глобальну солідарність людей Землі.

Зараз подібні дзвони встановлені у представництвах ООН в різних країнах світу і просто у великих містах. Дзвін дзвони нагадує про спокій мирного життя і дружбу, вічному братерство і солідарності народів і в той же час закликає до дії в ім’я збереження миру й життя на планеті Земля, збереження культури і людства.

Запрошуємо переглянути книжкові виставки:

  • читальна зала №1 "Земля - наш дім";
  • читальна зала №4 "Навколишнє середовище: проблема сучасності".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.