День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, що відзначається щороку 15 лютого, присвячений воїнам, які виконували інтернаціональний обов’язок за межами кордонів Батьківщини.

У різних країнах він відомий під різними назвами, але суть його залишається одна.

Така дата була обрана тому, що в цей день в 1989 році територію Афганістану залишила остання колона радянських військ. Коли міст прикордонної річки Амудар’я під Термезом перейшов останній радянський солдат, закінчилася війна в Афганістані, що тривала майже десятиліття і яка забрала життя понад п’ятнадцяти тисяч громадян Радянського Союзу.

День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів (скорочена назва — День інтернаціоналіста) відзначають в Російській Федерації, Білорусі та на Україні. У Росії він придбав офіційний статус пам’ятного дня в 2010 році, його офіційна назва — «День пам’яті про росіян, виконували службовий обов’язок за межами Вітчизни». Це не державне свято, а пам’ятний день, неробочим він не є.

На Україні він був встановлений в 2004 році відповідним Указом Президента і називається «День вшанування учасників бойових дій на території інших держав».

У цей день згадують не лише ветеранів Афганської війни, але і співвітчизників, які брали участь в інших збройних конфліктах за межами країни. Радянські, російські, українські та білоруські військові брали участь у війнах і збройних конфліктах у В’єтнамі і Кореї, Єгипті та Сирії, Анголі та Мозамбіку, Іспанії та Чилі, Ефіопії та Югославії, на Кубі та Близькому Сході, в «гарячих точках» республік колишнього СРСР .

Запрошуємо до абонементу наукової літератури переглянути книжкову виставку "Ціна чужої війни".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.