Хай Миколай у вишиванці

Розбудить подарунком вранці,

І принесе у Вашу хату

Добробут, радості багато.

Розбудить приспані надії,

Зернятко щастя хай посіє.

Зігріє гумором, любов'ю,

І принесе усім здоров'я!!!

19 грудня – День святого Миколая, захисника дітей та дорослих, які вірять у диво.

Так, як пощастило святому Миколаєві, здається, не пощастило жодному іншому святому. Цей чоловік, який народився ще в III столітті, не залишає світ живих і досі. Його пам'ятають! До іконописних зображень Ніколауса — єпископа в малоазійській провінції Римської імперії Лікія (тепер турецька провінція Мугла), звертаються з молитвами дорослі. А діти люблять його практично як казкового персонажа, котрий, однак, цілком реально приносить їм однієї чарівної зимової ночі дарунки.

Хто такий святий Миколай?

Миколай жив в кінці ІІІ на початку IV століття. Довгий час був єпископом у Мирах в провінції Лікія у Малій Азії. Помер близько 345 року. Усе своє життя присвятив справі милосердя. Тож ще за життя його називали батьком сиріт, удів і бідних. Після смерті він прославився даром творення чудес, і тому його стали називати великим чудотворцем. Чуда були якраз головною причиною поширення його швидкого й широкого культу.

Чудеса святого Миколая

За легендами, святий Миколай зробив багато добрих справ для людей, які, незважаючи на негаразди та біди, усім серцем вірили в диво. Святий Миколай таємно приносив у будинки бідних людей одяг, їжу, іграшки для дітей, ліки для хворих.

В Україні культ святого Миколая з’явився разом із християнською вірою. У численних народних переказах Миколай боронить людей від стихійного лиха. Найбільше він опікується тими, хто перебуває у плаванні, тому чорноморські рибалки, виходячи на промисел, брали з собою образ Миколая... У давнину — святий Миколай також виступав як заступник перед небезпеками із степів. В Україні на честь святого Миколая збудовано багато храмів. Відомі його чудотворні ікони. Надзвичайно шанували цього угодника Божого запорізькі козаки.

Свято Миколая відзначалося з давніх-давен. На Західній Україні до цього дня випікають спеціальне печиво — "миколайчики", які кладуть дітям під подушки разом з іншими подарунками. На сході кроплять свяченою водою стайні, клуні, худобу. І саме після зимового Миколи розпочинався в Україні веселий "сезон" вечорниць — час веселощів, пісень, жартів, кохання і сватання.

Запрошуємо до наукового абонементу переглянути книжкову виставку "Миколаю, прийди до нас з Раю".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.