У 2007 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 15 вересня Міжнародним днем демократії й запропонувала державам-членам, системі ООН та іншим регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям відзначати цей день. Міжнародний день демократії — добрий привід звернути увагу на стан демократії у світі.

Демократія, в буквальному перекладі з грецької, означає народовладдя; державний лад, закріплений конституційно, при якому громадяни країни мають право брати участь в управлінні нею. Це право вони реалізують через участь у виборах, референдумах. Наведене визначення також характеризує суспільні рухи, політичні курси і напрями соціально-політичної думки.

Демократія належить до універсальних і неподільних основних загальнолюдських цінностей та принципів ООН, ідеться на сайті організації. «Демократія — це не тільки мета, а й процес, і тільки за повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства й окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу».

«Існують універсальні передумови демократії, — вважає професор права з Австрії Мартін Крігер. — Наприклад, вільні та справедливі вибори, а також вільні медіа, політична опозиція і дещо інше. Якщо у вас цього немає, то у вас немає демократії. Але, порівняно з ідеальною демократією, кожна сучасна демократія — це розчарування».

З формального погляду, в Україні наявні всі інститути, які дозволяли б казати, що в нас у країні склався демократичний режим. Тим часом багато експертів вважають, що демократії в Україні немає або принаймні українська демократія — незавершена робота.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Сучасна демократія і громадянське виховання" та до наукового абонементу переглянути виставку "Демократія і суспільство".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.