Пантелеймо́н Олекса́ндрович Кулі́ш (26 липня (7 серпня) 1819, містечко Вороніж, нині Шосткинського району Сумської області — 2 (14) лютого 1897, хутір Мотронівка, нині село Оленівка, Борзнянського району Чернігівської області) — український письменник, поет, драматург, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець. Автор першої фонетичної абетки для української мови, що попри низку внесених до неї змін, лежить в основі сучасного українського правопису.

Іван Франко називав Куліша «перворядною звіздою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури». Відомий найбільше як автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада». Був дуже освіченим. Писав українською та російською.

В кінці 1850-их років Куліш уклав першу фонетичну абетку для української мови, в якій не було церковнослов'янських літер ѣ та ы, з'явилася літера g (на позначення ґ). Загалом саме правопис Куліша лежить в основі сучасної української абетки, хоча для цього первинна кулішівка пережила значну трансформацію.

З 1876 року кулішівку було заборонено в Російській імперії[4], натомість у 1890-их роках її у видозміненому вигляді було впроваджено у школах Галичини (на зміну етимологічному правопису), що дало поштовх до розвитку цього правопису.

Твори:

- перший україномовний історичний роман «Чорна рада»

- гумористичні оповідання:

«Циган»

«Пан Мурло»

«Малоросійські анекдоти»

- оповідання на тему нещасливого кохання:

«Гордовита пара»

«Дівоче серце»

- історичні оповідання:

«Мартин Гак»

«Брати»

«Січові гості»

- роман «Михайло Чарнишенко, або Малоросія 80 літ назад»

- романтично-ідилічне оповідання «Орися»

- інші твори:

«До кобзи»

«Заспів»

«Маруся Богуславка»

«Рідне слово»

«Святиня»

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Будівничий духовного відродження України".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.