Хто хоч раз у житті був у дитячому оздоровчому таборі (дитиною або вожатим) або відправляв туди на літо власне чадо, той знає, наскільки важливо, щоб на загоні працював хороший вожатий. Напевно, в роботі кожного, навіть самого чудового вожатого, можна знайти якісь помилки, мінуси, недоліки або недопрацювання. Не можна обійняти неосяжне: щось обов'язково випаде з поля зору. Ось і нарікають іноді діти, батьки і адміністрація табору: «Де б нам узяти ідеального вожатого, щоб все вмів, усе міг і все робив?»

Давайте спробуємо разом розібратися, хто такий ідеальний вожатий, що він повинен уміти, якими якостями характеру володіти, які спеціальні знання мати. Адже він живе разом з хлопцями, забезпечуючи їх (у матеріальному і духовному плані) всім необхідним 24 години на добу, 21 день зміни ...

Насамперед, ідеальний вожатий повинен любити дітей . Без цього в табір можна навіть не потикатися.

Ідеальний вожатий повинен бути молодий . Мені доводилося стикатися іноді з батьками, які вкрай недовірливо дивилися на молодих вожатих: мовляв, вони ще самі діти, як їм можна довіряти своє чадо та ще на такий довгий термін?! Звичайно, буває всяке. Але якщо ви купили путівку в хороший, перевірений табір - хвилюватися не варто. У таких таборах аби хто працювати не буде - вожатих відбирають, навчають, готують та інструктують. А потім ще раз відбирають. Адже, погодьтеся, у молодої дівчини або молодого хлопця набагато більше ентузіазму, активності та енергії, ніж у людини досвідченої, але постарше. А малюкові, і навіть підлітку, нецікаво просто виконувати режим дня. Йому хочеться грати, брати участь у табірних концертах і конкурсах, постійно бути чимось зайнятим.

Ідеальний вожатий повинен розбиратися в сучасній музиці , Знати фільми (нові і старі, але хороші), комп'ютерні ігри, бути в курсі світових новин та спортивних подій, щоб поговорити з дитиною про те, що йому цікаво, розповісти щось нове і захоплююче. Але при цьому, звичайно, він повинен залишатися педагогом, пропускаючи через внутрішній фільтр всю інформацію. Звичайно, він повинен вміти швидко знаходити відповідь на будь-яке задане дитиною питання.

Ідеальний вожатий повинен добре знати психологію і бути спостережливим, щоб не допустити конфлікти між дітьми і допомогти кожному малюку відчути себе членом загону. Він повинен уміти поставити себе так, щоб з будь-яким питанням і будь-якою проблемою діти йшли саме до нього за допомогою і підтримкою.

Ідеальний вожатий повинен бути вимогливим (це говорять самі діти!), але обов'язково справедливим . Коли діти чітко знають, що він них хочуть і що буде за порушення правил, їм легше ці правила та вимоги виконувати. У вожатого повинен бути досить гучний голос , який він ніколи не повинен підвищувати на дітей.

І, звичайно ж, у нього не повинно бути шкідливих звичок . Тому що особистий приклад для дітей означає дуже багато. Крім того, ідеальний вожатий любить сцену і вміє бути на сцені : Співати, танцювати, брати участь в сценках або проводити ігри із залом. Діти люблять, коли їх вожатий в центрі уваги.

Ну і наостанок: ідеальний вожатий в будь-якій ситуації залишається оптимістом .

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Казкове літо (вожатому на допомогу)", яка допоможе стати вам ідеальним вожатим.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.