Сьогодні співробітники бібліотеки сходили на екскурсію у ботанічний сад Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка.

Історія заснування ботанічного саду у м. Полтаві своїми коріннями сягає початку XX століття. На території близько 5,25 га було створено агробіологічну станцію при тодішньому педагогічному інституті. Станція являла собою плодовий сад з овочевою і польовою сівозмінами та використовувалась як навчальна база виключно для студентів природничого факультету вузу. Упродовж 60-80-х років було закладено квітники з однорічними і багаторічними культурами, створено альпійські гірки, зібрано велику колекцію кактусів.

У 1990 році збудовано нову оранжерею площею 200 м2, де сьогодні налічується близько 600 видів, форм і різновидностей рослин із різних куточків земної кулі, рослин відкритого грунту — близько 500 видів. Завдяки праці співробітників станції та викладачів кафедри ботаніки у 1989 році станції було надано статус Ботанічного саду.

Ботанічний сад розташований на рельєфній території східної частини міста. Сад містить кілька відділів: дендрарій, відділ квітково-декоративних рослин, музей українського квітникарства під відкритим небом, зелений клас, альпійську гірку, відділ сільськогосподарських та лікарських культур, плодовий сад.

Дендрарій розміщений на південному схилі ботанічного саду на площі майже 1,8 га. Він складається з ділянки парку, де в основу розміщення порід покладено ландшафтно-пейзажний принцип. Колекція дерев та чагарників налічує 136 видів.

Помітне місце в експозиції саду займає Музей українського національного декоративного квітникарства під відкритим небом. Тут зростають дуб звичайний, що символізує довголіття та міцність, береза бородавчаста — оберег господаря і родини, верба ламка — символ повноти життя, довголіття і жіночої краси.

Під скляним дахом оранжереї водночас розмістилися «полтавські» тропіки, субтропіки та пустеля. Колекція засушливих районів Землі представлена рослинністю Африки та Південної Америки. Численні кактуси з яскравими плодами та юкки серед кам’яних брил імітують пустелю, агави викликають зацікавленість зовнішнім виглядом і біологічними властивостями.

Не менш цікавою є група рослин — представників субтропіків: рожево-білі олеандри, мирти, гібіскуси, цифомандри.

Колекція тропіків широко представлена мешканцями дощових лісів — фікусами, велетенськими ліанами. Над міні-басейном розкинулись зарості циртоміума дворядного та гігантської ліани монстери делікатесної. Добре акліматизувалася в оранжереї і драцена, або драконове дерево, представлене декількома видами. Над усім цим здіймаються велетенські пальми заввишки до 10 метрів, фінікові пальми з плодами і віяльні — ерітерія, сабаль, трахікарпус з ароматними суцвіттями.

Колекція рослин в оранжереї постійно поповнюється новими видами. Організованим групам відвідувачів надається можливість придбати паростки рослин та квітів.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.