18 квітня - День пам’яток історії та культури в Україні, Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

Міжнародний день пам’яток і визначних місць засновано у 1983 р. Асамблеєю Міжнародної Ради з питань охорони пам’яток та визначних місць, створеної при ЮНЕСКО.

День пам’яток історії та культури встановлено в Україні з 1999 р. згідно з Указом Президента (№1062/99, від 23.08.99 р.) на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’яток історії та культури у Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

Культурне середовище — явище історичне. Воно формувалося з розвитком людської цивілізації. Створені талантом і працею народів культурні цінності нерідко є унікальними, у разі втрати — практично не відтворюваними, чим обумовлене їхнє соціальне значення. Цим цінностям належить особлива роль у відновленні історичної пам’яті народу, відродженні й розвитку національної культури. Саме тому збереження і відновлення національного культурного надбання — обов’язок і справа честі кожного громадянина нашого суспільства.

Становлення України як незалежної держави покладає на неї особливу відповідальність за долю історичних та культурних реліквій, що знаходяться на її території і є невід’ємною частиною світової історико-культурної спадщини. До Списку всесвітньої спадщини включено Софійський собор з архітектурним ансамблем, Києво-Печерську лавру у м. Києві, історичний центр м. Львова. Готуються для подання до ЮНЕСКО матеріали щодо інших визначних пам’яток.

Питання збереження регулюються Конституцією України, Законом України "Про охорону культурної спадщини", іншими нормативно-правовими актами. Постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2002 р. № 1330 затверджено Комплексну програму паспортизації об’єктів культурної спадщини на 2003 — 2010 роки, що сприятиме вдосконаленню ведення обліку об’єктів культурної спадщини, забезпеченню їх державної реєстрації.

Запрошуємо до абонементу наукової літератури переглянути цікаву книжкову виставку "Подорожуємо Україною", яка презентує неймовірні пам’ятки культури які відомі не лише в Україні а й за її межами.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.