Слово «наркоманія» походить від грецьких «narke» — затьмарення свідомості, заціпеніння, оніміння, параліч та «наркозис» — смерть, манія, божевілля, безумство, пристрасть... Це ненормальний стан організму, викликаний вживанням певних речовин (наркотиків).

Питання наркоманії ще постало перед суспільством з прадавніх часів. Ніхто і не підозрював, що ця хвороба призведе до великих втрат, а найголовніше до втрати молодих, енергійних, талановитих особистостей у руках яких знаходиться майбутнє нашої держави та перш за все наших дітей.

На сьогоднішній день питання боротьби з наркоманією стоїть на одному рівні з питанням стосовно боротьби зі злочинністю.

Про наркоманію нині говорять у всьому світі. З нею пов’язують і падіння звичаїв, і зростання злочинності, і збільшення транспортних й інших подій. Ця проблема турбує політиків, медиків, соціологів, юристів, педагогів. За приблизними даними, у світі налічується понад один мільярд наркоманів. Це - соціальна трагедія. Про наркоманію наполегливо і тривожно повідомляють численні засоби масової інформації. Наводять загрозливі цифри, що свідчать про зростання наркоманії, залучення до її тенет дедалі нових і нових жертв. І Україна, на жаль, не є винятком.

Боротьба з наркоманією ведеться, передусім, на законодавчому рівні: практично в усіх країнах передбачені жорсткі кримінальні санкції за виробництво і розповсюдження наркотичних речовин. Тим часом, силові заходи не усувають причин наркоманії. Величезне значення має широка пропаганда здорового стилю життя, життя без наркотиків. Але більшість дослідників проблеми все ж схиляються до думки, що набагато дієвіше забезпечити в суспільстві соціальні умови, що не сприяли б зловживанню наркотиками. Особливо це стосується головної групи ризику - молоді.

Наркоманія – велика проблема суспільства, яка постала ще з прадавніх часів. Нині питання боротьби з наркоманією стоїть на одному рівні з боротьбою зі злочинністю.

Ці жахливі соціальні трагедії взаємопов’язані, оскільки майже 45% злочинів відбуваються у стані наркотичного сп’яніння. Законодавство нашої держави ще недосконале для боротьби з наркоманією. Кожного року число наркозалежних зростає і на сьогодні сягає 16 % (1 млрд осіб, у той час, коли загальна кількість населення у світі становить близько 6 млрд).

Наркоманія – це Ахіллесова п’ята не лише нашої держави, а й усього світу. Вирішення проблеми наркоманії означає позбутися майже половини проблем, які постають перед державою та суспільством. Це першочергове завдання органів державної влади та громадян.

Люди часто думають: “Наркоманія — це хвороба дурнів і слабаків. А я розумніший, у мене сильна воля. Я можу покинути будь-коли”. Насправді ж той, хто так думає, уже завис над прірвою...

В останні десятиліття людство постійно шукає універсальний, простий і дешевий спосіб лікування наркоманії. Пропонуються різні системи гіпнозу і кодування, хірургічні методи (спеціальні операції на головному мозку, блокуючі центри, що відповідають за формування залежності), численні методи медикаментозного лікування, психотерапевтичні методики й реабілітаційні програми. Досвід показує, що діючими виявляються тільки ті методи лікування, що ставлять собі за мету навчити людину жити без наркотиків.

До Всесвітнього дня боротьби з наркоманією читальна зала №4 пропонує книжкову виставку "STOP наркотик".

Закликаємо всіх небайдужих до цієї проблеми уважно ставитись до свого здоров’я і здоров’я своїх близьких, активно пропагувати переваги здорового способу життя!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.