Галілео Галілей народився 15 лютого 1564 року в Пізі. Вже в юності він захопився вивченням різних наук. І згодом він став основоположником експериментальної фізики, філософом, математиком і астрономом.

Галілей закінчив Пізанський університет. В 1586 році вчений видав свою першу працю «Маленькі гідростатичні ваги». У 1590 році Галілео Галілей закінчив роботу над книгою «Про рух», в якій він буквально розгромив вчення Арістотеля. У 1592 році Галілей почав викладати механіку, астрономію і математику в університеті Падуї.

У липні 1609 року вчений створив підзорну трубу, за допомогою якої міг вести спостереження за астрономічними тілами. В результаті він підтвердив геліоцентричне будову світу, теорію яку висував Коперник. Тим не менш, богослови визнали теорію Коперника помилковою. Галілео Галілея, який активно пропагував цю теорію, викликали до Риму, вимагаючи, щоб він відмовився від своїх ідей про устрій світу. Під тиском можновладців Галілей підкорився вимогам.

У 1632 році з'явився черговий науковий твір Галілея «Діалог про дві найголовніші системи світу — Птолемеєвої і Коперникової». Через нього вченого віддали під суд, звинувативши Галілео в єресі. Під загрозою смерті він вимовив слова зречення від своїх ідей, і останні роки життя провів під наглядом Галілео Галілей інквізиції.

Смерть Галілео Галілея датується 8 січня 1642 року.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Галілео Галілей – перший астроном-спостерігач".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.