Краще гір можуть бути тільки гори,

На яких ще не бував ...

В. Висоцький

Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році.

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.

Гори займають близько 1/4і поверхні планети і є домівкою майже 10% населення. Це - заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі.

В Україні гори займають 5 % території держави. Українські (вони ж Східні ) Карпати - частина великої Карпатської системи . Їх висоти коливаються від 1200 до 1600 м. Найвища частина Українських Карпат - масив Чорногора з кількома вершинами, що перевищують 2000 м. Найвища точка Українських Карпат - гора Говерла ( 2061 м).

Кримські гори займають крайній південь Кримського півострова. Протяжність із заходу на схід - 180 км . Тут виділяються три гірські пасма: Головне ( з висотами 1200-1500 м) , Внутрішнє ( з висотами 400-600 м) і Зовнішнє ( з висотами 250-350 м). На гірському масиві Бабуган - яйлі знаходиться найвища точка Кримських гір - гора Роман- Кош ( 1545 м).

Запрошуємо до абонементу наукової літератури переглянути книжкову виставку "Краще гір можуть бути тільки гори".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.