Марі́я Костянти́нівна Башкірцева або Марі́я Костянти́нівна Башки́рцева (*24 листопада 1858, Гавронці, нині Диканського району — †31 жовтня 1884, Париж) — французька художниця українського походження, майстер жанрового живопису; з 1870 жила у Франції; автор знаменитих Щоденників.

Марія Башкирцева - дівчинка з диканського хутора Гавронці - легендою стала ще за життя. Геніально обдарована: володіла шістьма іноземними мовами, славилась як прекрасна співачка і художниця. Особисто знайома з Анатолем Франсом, листувалася з Гі де Мопассаном та Іллею Рєпіним... Трагічної долі: до свого 24-ліття не дожила кількох днів, залишивши нащадкам "Щоденник" - один з найпомітніших літературних творів ХІХ століття. У ній усе було незвичайне: краса, розум, талант, честолюбство, працездатність і невпинний потяг до слави - найбільше в житті вона хотіла бути знаменитою. Доросла дитина свого часу, про яку так багато писали і пишуть на Заході... В нас її публічна постать малопомітна... Можливо, саме тому й через століття особистість Марії Башкирцевої не зовсім піддається повному осмисленню...

Марія Башкирцева – перша з вітчизняних художників, чиї роботи потрапили до найавторитетнішого музею Франції. Пізніше такої честі були удостоєні полотна російських художників Миколи Реріха та Леоніда Пастернака. Вона ж є і першою жінкою-художницею в світі, представленою у Луврі.

В селі Черняківка створено музей Башкирцевої та названо галявину Маріїною долиною, де щороку на день молоді проводяться масові гуляння з виставками художніх творів.

Бібліотекою підготовлено тематичний список "Образ фіалки Провансу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.