О́льга Юліа́нівна Кобиля́нська (* 27 листопада 1863, м. Ґура-Гумора, повіт Сучава, Герцогство Буковина, Австро-Угорщина (нині м. Гура-Гуморулуй, Румунія) — † 21 березня, 1942, Чернівці) — українська письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині.

Ольга Кобилянська – непересічна постать в українській літературі. В житті вона шукала ідеал, боролася за свою людську гідність, за право розкривати й утверджувати власні духовні сили, служити своїм талантом людям.

Нелегкий був шлях, яким письменниця, вихована в онімеченому середовищі, пройшла до свого народу, пройнялася його болями і надіями. Вона, долаючи зневіру, позбавлена особистого щастя, самотужки шукала стежки до свого знедоленого люду, щоб самовіддано, до останнього подиху служити йому. Свої мрії й поривання палкої душі Ольга Кобилянська виливала в літературних творах. Паперові виповідала письменниця найзаповітніше, маючи надію, що хто-небудь скористається з її писання, що вона пробудить у людських душах тугу за світлими ідеалами, запалить на боротьбу за краще майбутнє. Сумніви, зневіра не раз бентежили душу, але не писати Ольга Кобилянська не могла. З кожним новим твором ширшає світогляд письменниці, глибше і глибше пізнає вона людську душу.

Однією з проблем, які глибоко хвилювали Ольгу Кобилянську, була доля жінки, її право на освіту, працю, на громадське життя. Героїні її творів спрямовують свій погляд у чарівний світ музики, до сяйва далеких зірок, дикої краси природи. Їхній поклик до казкового щастя дещо безпорадно-дитячий.

Відповіді на болючі питання навколишнього світу, на свої тривоги, сумніви письменниця шукає в книгах. Це – єдина розрада в її житті.

Ольга Кобилянська називала себе просто і скромно – “робітницею свого народу”, але для української літератури вона стала окрасою, бо твори її, пройняті глибоким ліризмом, драматизмом та життєвою правдою, є справжнім літературним скарбом.

Кожен твір письменниці вражає поетичністю і глибиною зображення характерів, зокрема жіночих. Недарма їх називають енциклопедією жіночої душі. Коли читаєш її твори, починаєш разом з письменницею перейматися внутрішнім життям героїнь, захоплюєшся ними, сумуєш, радієш, співчуваєш... Але ніколи не залишаєшся байдужим! Чи не в цьому сила таланту Ольги Кобилянської.

Запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути виставку "Провісниця українського модернізму".

Бібліотека підготувала тематичний список "Царівна в царстві духу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.