Джеймс Кук (27 листопада 1728 - 14 лютого 1779) – славетний англійський мореплавець, який здійснив три кругосвітні експедиції, був капітаном воєнного флоту Великої Британії та членом Королівського товариства.

В 1768 році Джеймс Кук в чині лейтенанта на кораблі «Індевор» очолив свою першу кругосвітню експедицію і направився на південь Тихого океану. 8 жовтня 1769 року він досяг Нової Зеландії, яку досліджував більше трьох місяців і пересвідчився, що це два великих острови, розділені протокою, якій пізніше дали його ім’я.

Далі Кук перший вийшов до східного узбережжя Австралії, яке він дослідив, наніс на карту, і оголосив володінням англійської корони. Також Кук перший дослідив Великий Бар’єрний Риф, на один із рифів якого корабель Кука наскочив 11 червня 1770 року, через що 8 тижнів прийшлося витратити на ремонт. Після цього Кук з командою вийшли до острова Ява, і обігнувши мис Доброї Надії, повернулися додому. Експедиція пройшла досить вдало, завдяки розробленій Куком дієті навіть ніхто з членів команди за весь час подорожі не захворів цингою. Це перше кругосвітнє плавання Кука тривало більше трьох років, а після повернення лейтенанту Джеймсу Куку було присвоєно звання капітана І рангу.

Друга кругосвітня експедиція Кука відбулася в 1772-1775 роках і мала за мету дослідження Нової Зеландії та також пошуки Південного материка (Антарктиди). У січні 1773 року вперше в історії мореплавства Джеймс Кук перетнув Південне полярне коло, ставши першим антарктичним мореплавцем, але Антарктиди не знайшов. Дослідники вважають, що якби Кук пішов західніше від тієї точки, що він досяг, то він би зміг побачити Антарктиду. Пізніше в цьому ж році він ще двічі намагався відшукати Південний материк, але відмовився від цієї ідеї через велику кількість льодів, через які вважав неможливим подальше просування на південь. Кук перший зустрів і описав плоскі айсберги, назвавши їх «льодяними островами». Капітан Кук, вирішивши, что існування Південного материка – це міф, повернув назад і в 1774 році відкрив ще кілька груп островів в Тихому океані.

Третя кругосвітня експедиція Кука відбулася в 1776-1780 роках і була направлена на пошук Північно-Західного проходу через Північний Льодовитий океан, а також пошук нових земель для колонізації. Кук відкрив кілька островів в північній частині Тихого океану, в тому числі і Гавайські острови. Він пройшов на північ до Берингової протоки, але далі зустрів суцільний лід, і тому повернувся на Гавайські острови, де хотів перезимувати і потім продовжити експедицію. Але в сутичці з місцевими жителями Джеймс Кук був убитий, а його тіло аборигени віддали по шматках тільки після застосування англійцями сили. Знаменитий капітан був похований у морі, а його експедиція повернулася до Англії в жовтні 1780 року.

Запрошуємо до читальної зали №2 переглянути виставку "Джеймс Кук: той що тричі об'їхав навколо світу".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.