День журналіста започаткував перший український президент Леонід Кравчук. Дата свята 6 червня приурочена до знаменної для нашої журналістики події.

Цього дня 1994 року Національна спілка журналістів України була прийнята до складу Міжнародної федерації журналістів, найбільшої у світі організації працівників ЗМІ.

Проте, на тлі повномасштабного вторгнення рф цей день лише підкреслює масштаб російських злочинів проти українських журналістів.

За даними моніторингу Інституту масової інформації, станом на кінець травня 2024 року Росія вчинила 599 злочинів проти журналістів та медіа в Україні за два роки і три місяці вторгнення. Серед них — вбивства, викрадення і тортури журналістів, обстріли телевеж, пошкодження офісів медіа та кібератаки.

Відповідно до переліку, який веде та верифікує Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у співпраці з Міжнародною федерацією журналістів, станом на 30 травня 2024 року окупанти вбили в Україні щонайменше 91 медійника від початку вторгнення, включно з випадками загибелі іноземних репортерів.

Запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "В епіцентрі подій - журналіст".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.