23 травня в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка, у рамках Всеукраїнської наукової конференції з міжнародною участю «Сьомі Череванівські наукові читання» (на пошану професора А. С. Череваня), відбулася презентація українського перекладу стародавнього літопису «Таємна історія монголів» і видання «Бажан Олег Григорович. Біобібліографічний покажчик».

До роботи круглого столу «Пізнаємо історію Монголії» в очно-дистанційній формі на платформі Zoom долучилися науково-педагогічні працівники полтавських вишів, представники органів місцевого самоврядування, культурних закладів Полтави та академічних установ України, працівники бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха. Модерувала захід Людмила Бабенко, докторка історичних наук, доцентка, професорка, завідувачка кафедри історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка.

З вітальним словом до присутніх звернулася ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, членкиня-кореспондентка Національної академії педагогічних наук України, докторка педагогічних наук, професорка Марина Гриньова та представила письменника, перекладача тексту літопису «Таємна історія Монголів» До Тайжа Цогтсайхана Цеденсонома, який завітав на презентацію.

Також учасниками обговорення стали шановані гості: Едуард Рубан, Почесний консул Монголії в Україні, та Дорж Бархас, Повноважний посол Монголії в Україні.

Автор перекладу розповів про свою роботу над книгою, що тривала більше 10 років, і назвав причини, чому ознайомлення з цією фундаментальною працею є важливим для українців. Завдяки «Таємній історії Монголів» читачі познайомляться з особливостями монгольської культури, дізнаються багато цікавого й нового про постать засновника Великої Монгольської Імперії Чінгіс Хаана та навіть доторкнуться до перетину українсько-монгольської історії. До Тайж Цогтсайхан Цеденсоном наголосив, що «Таємну історію Монголів» варто сприймати не як історію одного народу, а як історію людства. Також він зауважив, що мальовничі ілюстрації на форзацах літопису було створено монгольськими художниками спеціально для українського видання.

Натомість присутні науковці зійшлися на думці, що літопис потребує глибокого вивчення українськими істориками. Адже праця є унікальною пам’яткою давнини, що значною мірою заповнює прогалину в наших знаннях про культуру й історію Середнього Сходу та руйнує стереотипи, які нав’язували суспільству в радянський період.

До Тайж Цогтсайхан Цеденсоном особисто передав літопис «Таємна історія Монголів» і книгу До Тайж Могула «Шлях чаплі. Юність Чингіс Хана» з дарчими підписами Валентині Орєховій, директору університетської бібліотеки, яка наголосила, що подаровані видання стануть цінним доповненням фонду книгозбірні й стануть в нагоді не лише науковцям, а й неодмінно зацікавлять здобувачів освіти.

Також під час заходу до бібліотеки було передано видання з дарчим підписом «Бажан Олег Григорович. Біобібліографічний покажчик», яке презентувала Руслана Маньковська, докторка історичних наук, професорка, керівниця Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, заступниця голови Національної спілки краєзнавців України (м. Київ).

З вітальним словом до присутніх звернувся Олег Бажан, історик, краєзнавець, дослідник історії української діаспори, суспільно-політичного життя в Україні у другій половині 1940-80-х років, випускник Полтавського педагогічного. Олег Григорович подякував видавцям покажчика за увагу до його багаторічних напрацювань і коротко окреслив напрями своєї дослідницької діяльності.

Валентина Орєхова подякувала за подарований примірник покажчика й запросила присутніх до бібліотеки для більш детального ознайомлення з цим ґрунтовним виданням.

Крім того, Валентина Володимирівна підготувала доповідь «Фонд автографів бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха», яка ввійде у збірник наукових статей «Сьомі Череванівські наукові читання (на пошану професора А. С. Череваня)».


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.