23 березня, у рамках Тижня факультету технологій та дизайну, відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Мистецтво української вишивки – життєдайне джерело творчості», присвячена 110-й річниці від дня народження майстра народного мистецтва Олександри Великодної. Організувала й модерувала захід у змішаному форматі докторка педагогічних наук, професорка кафедри теорії методики технологічної освіти Валентина Титаренко. До участі в конференції долучилися викладачі та студенти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, працівники наукової книгозбірні, представники творчих об’єднань, культурних і навчальних закладів України й Полтавщини зокрема, а також майстри народного мистецтва та поціновувачі мистецтва вишивки й українських традицій.

До присутніх звернулася Любов Андрух, завідувачка сектору культурно-просвітницької роботи відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки: «Вишивка – це унікальне мистецтво народної графіки українського народу. Вона зберегла і несе в собі багатовікову культуру. А вишиті одяг, рушники, скатертини з давніх-давен супроводжують наші свята та обряди». Бібліотекарка коротко окреслила життєпис Олександри Великодної, у творчій спадщині якої налічується понад 700 зразків художньої вишивки та чиї роботи нині зберігаються в Київському музеї українського декоративно-прикладного мистецтва, Національному музеї народної архітектури і побуту, Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського.

Ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, членкиня-кореспондентка Національної академії педагогічних наук України, докторка педагогічних наук, професорка Марина Гриньова висловила вдячність організаторам конференції та всім, хто доєднався до такого важливого заходу. «Радію, що з нами сьогодні директори полтавських музеїв, майстри і люди, яких ми дуже любимо, шануємо, трепетно ставимось до їх просвітницької роботи й важливих здобутків, що прославляють Полтавщину, наше українське мистецтво, культуру і традиції», – акцентувала Марина Вікторівна.

Перший проректор університету Олексій Гура зауважив, що важливість конференції полягає в тому, що вишивка насправді є джерелом життєдайної творчості, нитками вона «пов’язує» українців у всьому світі – тими золотими нитками, які закарбовані в серці кожного з нас. Проректор з наукової роботи університету, професор Василь Фазан підкреслив, що сьогодні ми розглядаємо вишивку не просто як систему традицій, а і як вміння зберігати спадок наших предків, аби ми натомість могли передати ці знання наступним поколінням.

Деканка факультету технологій та дизайну, доцентка Юлія Срібна насамперед подякувала кафедрі теорії і методики технологічної освіти, зосібна Валентині Титаренко й завідувачу кафедри, професору Андрію Цині за організацію насиченого, змістовного й важливого заходу, який об’єднав так багато людей, небайдужих до традицій і мистецтва українського народу. Вона наголосила, що саме Полтавщина є духовною скарбницею народного мистецтва, адже тут збереглися й розвиваються художні промисли, які мають уже більш ніж столітню історію. «Коли ми говоримо про вишивку, то завжди згадуємо про майстра народного мистецтва Олександру Великодну, яка пов’язала життя з цим видом декоративно-прикладного мистецтва», ¬¬– зазначила Юлія Анатоліївна.

Пізнавальну доповідь «Колористика та орнаменторика полтавського рушника» представила доцентка кафедри історії України, кандидатка історичних наук Лариса Шаповал, яка завітала на конференцію разом зі своїми студентами.

Олександр Супруненко, директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського розповів цікаві факти про археологічні знахідки на теренах України, пов’язані з вишивкою. Марина Голубнича, заступниця директора Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського поділилася інформацією про унікальні експонати з елементами вишивки, що зберігаються в колекціях закладу. Людмила Ольховська, співробітниця Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка коротко розкрила тему місця вишитих речей в житті Володимира Короленка та цікавих екземплярів, виконаних у різних техніках вишивки, з колекцій музею.

На заході була присутня Надія Вакуленко, керівниця Всеукраїнського центру вишивки та килимарства (м. Решетилівка), від якої учасники дізналися про діяльність установи та її роль у популяризації української культури, зокрема, вишивки «білим по білому» – візитівки народного мистецтва Решетилівщини, яка незабаром поповнить список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Серед поважних гостей на заході також були присутні заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії І. П. Котляревського Євген Пілюгін та Валентина Вождаєнко, начальниця відділу інновацій та розвитку Полтавської торгово-промислової палати, заслужена працівниця культури України.

До участі в конференції на платформі Zoom долучилася академічна спільнота вищих навчальних закладів України: Донбаського та Бердянського державних педагогічних університетів, Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка, Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. З вітальним словом до учасників звернувся Сергій Рябокінь, директор Красноградського педагогічного фахового коледжу КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради.

Тримали дистанційний зв’язок з учасниками конференції старшокласники та вчителі Опішнянського державного художнього ліцею імені Василя Кричевського. Ліцей №14 «Здоров’я» Полтавської міської ради представляла учениця Ольга Куратнік, яка підготувала змістовну презентацію про творчий доробок полтавського майстра народного мистецтва Сергія Забори, який зараз боронить нашу країну.

По завершенню конференції присутні мали змогу ознайомитися з книжково-ілюстративними виставками, які підготували працівники бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха: «Вишиванка цвіте над Україною» та «Наукові та творчі здобутки викладачів та студентів факультету технологій та дизайну».


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.