23 квітня відзначається Всеукраїнський день психолога. День людей, покликання яких – у збереженні нашого психічного здоров’я. У той час, як лікарі рятують фізичне здоровʼя та життя, психологи піклуються про зцілення нашого психічного здоровʼя і повернення душевного спокою.

Відзначати цей день почали не так давно, адже і сама наука психологія зовсім молода. Проте нині він набув вагомого значення і є приводом вшанувати психологів, які працюють у різних сферах: у медицині, освіті, соціальних органах і органах правопорядку, екстреній службі порятунку, бізнесі та інших галузях.

Психологи в Україні нині допомагають пережити травмівні спогади, навчитися спілкуватися з тими, хто постраждав через війну, та жити в нових, неспокійних, реаліях, знайти спільну мову і розуміння з близькими, які повертаються з фронту.

У найближчі роки потреба в допомозі психологів в Україні буде значною, адже, за оцінками ВООЗ, кожен четвертий українець матиме проблеми з психічним здоров’ям після закінчення війни. Аби підтримати армію психологів у рамках Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» запущена програма професійної підготовки сімейних лікарів для супроводження і лікування психічних розладів на первинній ланці медичної допомоги.

Щороку в Україні кількість абітурієнтів, які обрали психологію майбутньою професію, зростає. Щоб стати професійним психологом, необхідно отримати вищу психологічну освіту та проходити спеціальну підготовку в практичних тренінгах та стажуваннях. Також важливо мати певні особисті якості, такі як емпатія, терпіння, доброзичливість, професійна етика та інші.

Залежно від масштабу та типу подій, психологи можуть надавати різні види психологічної допомоги, такі як кризова психологічна підтримка, консультування та психотерапія. Їхня робота полягає у допомозі людям у подоланні стресу, тривоги, посттравматичного стресового розладу та інших емоційних проблем, пов'язаних зі зміною життєвого стилю, знищенням майна та втратою близьких людей.

Психологи також можуть виконувати важливу роль у роботі з евакуйованими людьми, надавати їм психологічну допомогу та організовувати групову роботу з метою зменшення стресу та покращення психологічного стану.

Крім того, вони можуть брати участь у розробці та впровадженні планів реабілітації та психологічного супроводу після кризових ситуацій.

У будь-якому разі, робота психологів в умовах повномасштабної війни є дуже важливою та вимагає від них великої відповідальності та професіоналізму.

Джерело

Щиро вітаємо психологів із професійним святом, дякуємо їм за підтримку й допомогу у цей важкий час і запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "Психологічні засади організаційного розвитку".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.