10 квітня в бібліотеці імені М. А. Жовтобрюха відбулася меморіальна академія та презентація бібліографічного покажчика із серії «Науковці університету», присвяченого постаті доктора історичних наук, професора, науковця, педагога, Заслуженого працівника освіти України Петра Киридона, який відійшов у засвіти в розквіті сил, у 2019 році. Пам’ятний захід об’єднав колег, друзів, близьких людей Петра Васильовича, а також студентів і викладачів кафедри історії України, академічну спільноту університету й працівників бібліотеки.

Завідувачка кафедри історії України, доцентка, докторка історичних наук Людмила Бабенко, яка модерувала меморіальну академію, наголосила на важливості цього пам’ятного заходу як для рідних і знайомих Петра Киридона, так і для молодого покоління, яке не мало нагоди познайомитися з ним. «Сьогодні левову частку наших розмов і спогадів ми присвятимо людині з великої літери, яка від початку і до кінця була віддана Полтаві й нашому рідному університету. Адже Петро Васильович не уявляв свого життя поза межами університету і рідного міста. Як патріот він поєднав любов до Чернігівщини, де народився, і до Полтавщини, як останньої його Батьківщини», – наголосила Людмила Леонідівна.

Від імені адміністрації до присутніх звернувся перший проректор університету Олексій Гура, який насамперед подякував докторці історичних наук, професорці, дружині Петра Васильовича Аллі Киридон за ініціативу видання бібліографічного покажчика пам’яті Петра Киридона та декану факультету історії та географії й завідувачці кафедри історії України за організацію меморіальної академії. Олексій Анатолійович з теплом згадував свою першу зустріч з Петром Васильовичем, відзначив його вміння знайти підхід до кожного студента, захопити увагу аудиторії під час лекції. «Це була людина надзвичайної сили волі. Для мене особисто він є взірцем мужності, людяності, системності, мудрості, толерантності й виваженості», – зауважив перший проректор.

До заходу на платформі Zoom приєднались донька Петра Киридона Євгенія, найближчий друг науковця Микола Дорошко та Сергій Троян, якого з Петром Васильовичем поєднували наукові й дружні зв’язки. Вони ділились спогадами про Петра Киридона, пригадували цікаві випадки з життя, пов’язані з ним, характеризували його не лише як успішного науковця, керівника й менеджера, а і як чуйну та щиру людину, люблячого батька, вірного товариша, непересічну особистість.

До слова був запрошений доктор історичних наук, професор кафедри історії України Роман Сітарчук, який свого часу став наступником Петра Киридона на посаді першого проректора університету. Роман Анатолійович пригадав випадки за часів роботи в університеті, пов’язані з Петром Васильовичем, що характеризують його як відмінного управлінця, серйозного керівника, який водночас умів з гумором і посмішкою розв’язати будь-яку проблему та завжди оптимістично дивився на світ.

У науковому доробку Петра Киридона нараховується більше сотні праць, серед яких – підручники з історії для школярів і краєзнавчі дослідження, які він зокрема провадив спільно з краєзнавцем Тарасом Пустовітом і педагогом Олександром Білоуськом. У співавторстві з ними Петро Васильович написав кілька посібників з історії Полтавщини. Втім науковців поєднала не лише дослідницька робота, а і тісні особисті зв’язки. Тарас Пустовіт і Олександр Білоусько, які завітали на меморіальну академію, розповіли про свої теплі відносини з Петром Васильовичем і його родиною, адже у їхніх спогадах він лишився світлою людиною з великим серцем, легкою вдачею, глибокою мудрістю й гострим розумом.

Людмила Бабенко також зауважила, що Петро Киридон з-поміж іншого був талановитим учителем, доказом чому слугують досягнення його учнів, які пішли стежкою свого наставника. Серед них: Таміла Лахач, Олександр Лук’яненко, Лариса Шаповал, Віталій Нагорний, Тамара Жалій, Віта Дмитренко, Світлана Рубашова, Ірина Петренко та багато інших. Своїми спогадами про мудрого, виваженого, порядного педагога, лекціями якого заслуховувалися студенти, поділилися Лариса Шаповал, Олександр Лук’яненко й Ірина Петренко, присутні на заході. Як про талановитого вчителя, сильного фахівця й управлінця, людину щирої вдачі й справжнього українця про Петра Киридона згадав декан факультету історії та географії Юрій Вільховий. Кілька слів про Петра Васильовича сказала професорка кафедри теорії і методики технологічної освіти, докторка педагогічних наук Валентина Титаренко, яка була його другом і однодумицею.

Розповіли про Петра Киридона як про унікальну особистість, друга присутні на меморіальній академії полтавці, які знали його «поза кадром» професійної діяльності. Особливо щемкими і зворушливими були спогади Алли Киридон – вона розповіла про Петра Васильовича як про кохану людину, відповідального батька, люблячого дідуся та поділилася спогадами про те, яким він був у колі сім’ї, відносинах з рідними. Алла Миколаївна подякувала організаторам заходу за теплу родинну атмосферу, усім присутнім – за щирі слова й живі спогади, а також висловила вдячність причетним до створення бібліографічного покажчика «Петро Васильович Киридон» і книги «Хронотопи історії: студії на пошану пам’яті Петра Васильовича Киридона», що були презентовані на меморіальній академії.

Упорядкували біобібліографічний покажчик: Алла Киридон та працівники бібліотеки: Валентина Орєхова, Світлана Спірякова та Світлана Козина.

Петро Киридон залишив після себе великий спадок наукових, методичних, науково-популярних праць, важливих напрацювань і досліджень, що зокрема були представлені на книжково-ілюстративній виставці «Петро Киридон – професор, науковець, педагог», яку для заходу підготувала Світлана Тіткова, завідувачка сектору абонементів наукової та навчальної літератури бібліотеки.

Петро Васильович залишиться в наших спогадах як толерантна, порядна, інтелігентна, доброзичлива, працьовита, скромна, віддана своїй країні Людина. Вічна й світла пам’ять Петру Васильовичу Киридону.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.