4 квітня на запрошення директорки бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха Валентини Орєхової в університетську книгозбірню завітала з гостьовою лекцією-тренінгом «Життя без тривог» доцентка кафедри психології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, кандидатка педагогічних наук Марина Тесленко. Учасниками лекції стали студенти факультету психології і соціальної роботи, працівники бібліотеки і всі, хто бажав підвищити власний рівень обізнаності у питанні подолання деструктивної тривожності.

Лекція-тренінг складалася з теоретичної і практичної частин – для всебічного розгляду проблеми підвищеної тривожності та опанування базових навичок для подолання цього негативного психічного стану. Пані Марина акцентувала увагу на гострій актуальності проблеми високої тривожності у сучасному світі та запропонувала учасникам обговорити питання користі й шкоди такого явища, його впливу на якість життя та функції тривоги в повсякденні людини.

Присутні ознайомилися зі шкалою емоційних тонів Хаббарта як наочного інструменту для оцінки ступеня душевного благополуччя людини. Пані Марина розповіла про розроблену нею КПТ-модель копінг-поведінки, зокрема, чинники, від яких залежить сприйняття людиною різних життєвих ситуацій і його подальший вплив на її моральний стан. Учасники побачили кейси поведінки у травмуючих обставинах, які чудово проілюстрували негативну й адекватну реакцію на певний тригер та важливу роль адаптивних думок у питанні збереження психічного здоров’я. Крім того, лекторка запропонувала слухачам низку доступних діагностичних методів, які допоможуть визначити рівень тривожності та її вплив на конкретну людину.

У практичній частині лекції присутні працювали з тривожними станами в послідовності «думка – емоція – дія». Учасники вправлялися в техніках плекання адаптивних думок і дистанціювання, вчилися аналізувати переживання й формувати адекватну когнітивну оцінку життєвих подій. Працюючи з емоційними станами, слухачі опановували базові навички роботи з тригерами, інтеграції травматичного досвіду, довідалися про абетку ресурсності й майндфулнес-практики. Пані Марина запропонувала присутнім виконати вправу від Б. Трейсі та створити особисту модель життєвого балансу як один з кроків до розвитку самоконтролю й саморегуляції власного морального стану. Також лекторка ознайомила слухачів з ресурсом на вебсайті НСЗУ, де розміщено перелік надавачів медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога» в різних містах України.

Директорка бібліотеки Валентина Орєхова подякувала Марині Тесленко за надання вагомої й корисної інформації, цікаві практичні вправи та небайдужість до проблем сучасності. Крім того, для підвищення обізнаності людей про психічне здоров’я Наталія Канюка, провідна бібліотекарка відділу обслуговування науковою та навчальною літературою бібліотеки, підготувала книжково-ілюстративну виставку «Стреси й шляхи їх подолання».

Колектив наукової книгозбірні щиро вдячний пані Марині за змістовний насичений захід, який змусив звернути увагу кожного на своє ментальне здоров’я та спонукав піклуватися про власний емоційний стан.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.