21 березня у бібліотеці імені М. А. Жовтобрюха відбулася творча зустріч студентів і викладачів факультетів української філології та журналістики й історії та географії із сучасним полтавським письменником і поетом, доктором історичних наук, завідувачем кафедри культурології факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Олександром Лук'яненком. Захід проведено з нагоди Всесвітнього дня поезії та в рамках Національного тижня читання поезії, що цьогоріч був започаткований Українським інститутом книги і триватиме з 16 до 24 березня 2024 року.

Любов Андрух, модераторка заходу, завідувачка сектору культурно-просвітницької роботи відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки відзначила ліризм, душевність, щирість і тонке світобачення, які притаманні творчості Олександра Лук’яненка, та запропонувала ближче познайомитися зі сторінками творчої біографії поета. Тож пан Олександр з радістю декламував свої вірші й відповідав на запитання студентів, які прагнули дізнатися більше про його життєвий і творчий шлях, джерела натхнення автора і пошуки музи, вибір тем для творів, шляхи розкриття поетичного таланту, орієнтири поета у літературному світі та взірці для опанування віршованого мистецтва. Цікаві питання гостю підготували студенти факультету української філології та журналістики, які ставила завідувачка кафедри української літератури Віра Мелешко, адже вона добре знайома з його творчістю.

Директорка бібліотеки Валентина Орєхова привітала присутніх зі святом і закликала навчитися цінувати поетичні рядки та запропонувала учасникам ознайомитися з книжково-ілюстративними виставками «Поезія – це таїна» і «Життя іде – і щастя тільки в нім…», які підготувала Ірина Швидун, завідувачка сектору рідкісних видань та неопублікованих документів відділу обслуговування науковою та навчальною літературою бібліотеки.

Валентина Орєхова висловила щиру вдячність Олександру Лук’яненку за цікаву розповідь про своє життя і творчість, невимушене спілкування та постійну співпрацю з бібліотекою, адже у фонді університетської книгозбірні вже є чимало поетичних збірок автора. Директорка подякувала учасникам творчої зустрічі за змістовні запитання й висловлені думки про поезію і її місце в житті сучасної людини.

Зичимо пану Олександру написати ще багато чудових поетичних рядків, підкорити своєю творчістю серце кожного читача, вірити в себе і знайти безліч ідей для створення нових віршованих шедеврів!

Насамкінець пропонуємо насолодитися прекрасним віршем Олександра Лук’яненка, присвяченим чи не найбільшій цінності кожного народу – рідній мові:

Тобі так личить українська!.. Говори!

Не замовкай! Брини дзвінким потоком!

Затихне мова — змінять прапори;

Розвернуть пам’ять низом догори.

А там і волю обкладуть оброком.


Тобі пасує українська! Тож носи!

Носи погордо рідних слів ґердани!

Вони твій рід єднають крізь часи.

Бо коли мова зійде геть на пси,

То і тебе в єдину мить не стане.


Ні, ти не зникнеш в океані грізних мов.

Якусь собі та й візьмеш для годиться —

Для заробітку, слави й молитов.

Але глагол з чужинських хоругов

Не змусить серце вийти із гробниці.



 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.