Сьогодні, 3 березня, святкуємо день майстрів слова - Всесвітній день письменника. Завдяки їхньому таланту втілювати свої думки на папері ми маємо змогу читати видатні твори, які завойовують серця мільйонів читачів. Літературний фронт в умовах війни з росією тримають багато українських сучасних письменників. Є серед них і такі, що стали до лав ЗСУ. Сміливо захищають нашу країну і пишуть про війну Валерій Пузік, Павло Вишебаба, Артем Чапай, Богдан Коломійчук та інші.

У Всесвітній день письменника розповідаємо про декількох талановитих українців, життя та творчість яких обірвала росія.

Володимир Вакуленко (1972-2022)
Автор понад десяток книг, у тому числі дитячих, учасник Революції Гідності та волонтер. 2020 року випустив антологію білоруської поезії «Живе Білорусь! За нашу та вашу свободу!». Активно друкувався у журналах та альманахах.

Рашисти позбавили його життя під час окупації села Капітолівка Харківської області. Тіло письменника виявили у жовтні 2022 року у похованні серед 319 інших убитих окупантами мирних українців. У Вакуленка залишився неповнолітній син – дитина має інвалідність і потребує допомоги.

Вікторія Амеліна (1986-2023)
Письменниця, член Української організації ПЕН. засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю у Донецькій області. Разом з командою вона документувала військові злочини росії на деокупованих територіях.

Дівчина разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників потрапила під обстріл у Краматорську та померла від поранень 1 липня 2023 року.

Микола Кравченко (1983-2022)
Ветеран батальйону «Азов», кандидат історичних наук, поет та прозаїк, був співзасновником першого ветеранського видавництва «Орієнтир», започаткував літературний конкурс імені Анатолія Лупиноса, святкування Дня українського коміксу та нагороду української Вікіпедії «Вікімеч». Микола писав художні твори, дитячі казки, робив літературний переклад віршів та писав власні. Мріяв видати збірку казок, проілюстровану дружиною.

Микола Кравченко тримав оборону Києва у складі Азовської ТРО. Загинув у березні 2022 року від російського снаряду. У письменника залишилися дружина та маленька дочка.

Євген Баль (1943-2022)
Морський офіцер, капітан першого рангу, писав вірші та статті, видав три книги. Дочка Євгена розповідає, що після повномасштабного вторгнення батько поїхав вступати до лав ТРО, але його не взяли за станом здоров'я.

24 лютого застало Баля у селі Мелекіне біля Маріуполя. Незабаром окупанти прийшли до нього з обшуком та виявили фото з українськими морпіхами. 78-річного Баля відвезли до селища Мангуш Донецької області, де катували, а згодом відпустили. У квітні 2022 року він помер унаслідок тортур.

Артем Довгополий (1994-2022)
Його вірші увійшли до колективних збірок, а видати свою власну талановитий поет так і не встиг.

Артем Довгополий служив у Державній прикордонній службі. І хоча контракт минув, він повернувся до армії, щоб захищати Україну від російського вторгнення. Довгополий був заступником командира взводу, загинув 4 серпня 2022 року у бою під Бахмутом.

Олександр Бережний (1965-2022)
Автор чотирьох поетичних збірок, працював стрільцем воєнізованої охорони «Придніпровської залізниці». З початком війни Олександр записався до добровольців. Він загинув 4 травня під час виконання бойового завдання біля Старого Салтова на Харківщині.

На війні Олександр теж писав – побратими передали його дружині блокнот із віршами, який він підписав: "Харків. Вірші під обстрілами. Він і Вона". Вдова планує видати збірку цих поезій на згадку про чоловіка.

Джерело Pravda Gerashchenko

Запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з книжковою виставкою.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.