День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлений указом Президента України від 11 лютого 2004 року № 180 та присвячений завершенню виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року.

Всього після Другої Світової війни військовими було взято участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Але наймасштабнішою та найтрагічнішою стала війна в Афганістані (1979-1989). Вона тривала 10 років, а через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат: 620 тисяч військовослужбовців різних країн, з них 150 тисяч – українці.

За офіційними даними, під час війни в Афганістані загинули понад 15 тисяч військових, Україні вона обійшлася у понад 4 тисячі загиблих.

Війну в Афганістані часто називають загарбницькою, хоча для солдатів, які пройшли через неї, це було виконання обов’язку перед державою. У 2014 році тисячі воїнів-афганців одними із перших відправилися добровольцями на український Схід. Вони і сьогодні захищають нашу державу від російського агресора, а деякі віддали життя за Україну.

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Ціна чужої війни".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.