5 лютого для працівників бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха проведено тренінг з підвищення кваліфікації на теми «Медіаграмотність: практичні навички» і «Медіаосвіта в освітньому процесі», який організувала та провела Любов Андрух, завідувачка сектору культурно-просвітницької роботи відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи.

До колег звернулася директор бібліотеки Валентина Орєхова, наголосивши, що навичка медіаграмотності особливо важлива для бібліотечних фахівців, бо саме на бібліотеки як мультисервісні інформаційні центри, що виховують компетентного медіаспоживача, покладається важлива місія з розвитку цього вміння.

Під час тренінгу бібліотечні працівники ознайомилися з деякими аспектами медіаграмотності: різновидами фейків і неякісної інформації, правилами безпечного користування інтернетом та інформаційної гігієни, корисними додатками для представлення напрацювань бібліотеки у віртуальному просторі. Запропонована теоретична інформація супроводжувалась ілюстративним відеоматеріалом, зокрема, з наочними прикладами шкідливої інформації та способами її розпізнавання.

У практичній частині бібліотекарі вчилися виявляти неправдиву інформацію за допомогою рольових ігор «Три факти про мене», «Правда чи брехня?». А ось гра «5 репостів» переконала учасників у необхідності критичного ставлення до інформації в соцмережах і обережного її поширення. Корисним для самопізнання став тест на виявлення в учасників проблеми ґаджетозалежності. Цікаво, що за його результатами жоден з присутніх не зловживає користуванням електронних пристроїв, ба більше, всі учасники застосовують ґаджети раціонально.

Для розвитку знань із медіаосвіти та вміння успішно використовувати в роботі бібліотекаря сучасні технічні засоби, Любов Андрух представила колегам мультизадачні онлайн-сервіси зі створення презентацій, вікторин, відеороликів, віртуальних книжкових виставок і переглядів «Canva» й «Genially», відеоредактор «MovieMaker» та розповіла про переваги впровадження цих застосунків у роботу бібліотеки з метою підвищення іміджу установи й збільшення кількості віртуальних користувачів.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.