Директор і працівники бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха зустрілися в онлайн-режимі із Софією Жеребчук, старшою науковою співробітницею Державної науково-технічної бібліотеки України, і спеціалістом ДНТБ з питань ORCID Віктором Гандзюком для консультації щодо важливих моментів інтеграції з ідентифікатором ORCID через API (інтерфейси прикладного програмування).

Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка є членом Національного консорціуму ORCID з жовтня 2023 року, тому ДНТБ України, як лідер наукового об’єднання, систематично надає фахівцям установи консультації щодо різних моментів роботи з ORCID.

Відтак директор університетської бібліотеки Валентина Орєхова прозвітувала про виконану установою роботу в напрямі інтеграції з ідентифікатором ORCID через API та звернулася із проханням детальніше розповісти про подальші кроки щодо успішного її впровадження. Юлія Страшко, завідувачка відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки, Леся Косогова, завідувачка відділу інформаційно-комунікаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки, та Катерина Демидченко, завідувачка сектору інновацій та підтримки наукових досліджень відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки, також поставили фахівцям ДНТБ України запитання щодо моментів на шляху інтеграції з ORCID, які у них виникли в процесі роботи.

Зокрема, Софія Жеребчук і Віктор Гандзюк розповіли учасникам зустрічі, що означає інтеграція з ORCID та які перші кроки для її здійснення; поділилася найкращими практиками й способами для успішної інтеграції. Фахівчиня акцентувала, що інтеграція є ключовим процесом для отримання таких переваг від ORCID, як з’єднання інституційної системи з реєстром ORCID за допомогою ORCID API, аутентифікація користувачів, синхронізація даних з ORCID за допомогою членського API.

Варто наголосити, що ведення власного профілю в ORCID є не тільки вимогою сучасної освітньої політики, а й важливе для підтримки зв’язків українських науковців зі світовим науковим співтовариством. Натомість інтеграція інших платформ із системою ORCID дає змогу збільшити їх функціональність, зокрема, додає вірогідності та достовірності до наукових публікацій і дослідницької діяльності. Тобто досягнення науковця будуть чітко пов’язані з його особою – налаштування автоматичної синхронізації метаданих публікацій та інших матеріалів із системою ORCID забезпечить їх автоматичне відображення у профілі науковця.

Щиро вдячні фахівцям ДНТБ України за надання корисної та важливої інформації, роз’яснення деяких аспектів інтеграції з ORCID і можливість забезпечити гідний рівень досягнень науковців ПНПУ імені В. Г. Короленка у міжнародній спільноті!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.