Фонд наукової бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха поповнився монографією Миколи Кугутяка «Монастирі давнього Галича. Духовні обереги української нації», виданою за сприяння Івано-Франківської обласної ради і військової адміністрації, а також Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Видання висвітлює особливості євангелізаційних процесів на теренах Галицького Прикарпаття, розкриває проблеми формування і розвитку монастирської традиції давнього Галича-Крилоса 12-18 ст., духовну і цивілізаційну місію чернецтва, його роль у системі єпископської і митрополичої Галицької катедри. Автор здійснив спробу дослідити чернечий феномен Крилоської гори, скельно-печерні обителі й монастирі ближніх околиць давнього Галича. З-поміж іншого книга містить документи з історії чернецтва Галича-Крилоса.

У оформленні видання використано заставки рукописного Крилоського Євангелія 16 ст., мініатюру з Перегінського Євангелія 16 ст., а також фрагменти картин М. Фіголя.

Монографія стане в нагоді історикам, релігієзнавцям, культурологам, етнологам та всім, хто цікавиться минулим і культурою Прикарпаття. Бібліотека висловлює вдячність за подарований примірник голові Івано-Франківської обласної ради, доктору політичних наук Олександру Сичу.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.