Майборода Платон Іларіонович (1.12.1918, х. Пелехівщина, Глобинського р-ну Полтавської обл. - 8.07.1989, м. Київ) - композитор, музично-громадський діяч.

Брат композитора Георгія Майбороди.

Народився на хуторі Пелехівщина Полтавської області . В 1939-41, р. вчився у Київській консерваторії по класу композиції у Л. Н. Ревуцького, яку закінчив у 1947. В 1947—1950 — викладач Київської консерваторії.

Автор численних пісень і хорів, обробок народних пісень, а також ліричних пісень — в тому числі "Рушничок", "Якщо ти любиш", "Ми підем де трави похилі", "Київський вальс". В творчому доробку також симфонічна поема "Героїчна увертюра", вокальна-симфонічна поема "Тополя" (слова Тараса Шевченка), Музика до драм. спектаклів, а також до фільмів.

Твори: Вокально-симфонічна — ораторія "Дума про Дніпро" (сл. А.Шияна і Т.Масенка, 1954), поема "Тополя" (сл. Т.Г.Шевченка, 1966), дві кантати (1956, 1974). Для симфонічного оркестру – "Героїчна увертюра" (1947). Пісні (понад 100): – "Розлягалися тумани" (сл. О.Новицького), цикл про Героїв Соц. Праці (сл. О.Ющенка), "Колгоспний вальс", "Білі каштани", "Київський вальс", "Пролягла доріженька", "Ми підем, де трави похилі", "Рідна мати моя" ("Рушничок"), "Ти моя вірна любов", "Гаї шумлять біля потоку", "Моя стежина", "Пісня про козацькі могили", "Пісня про вчительку" та інші (всі на сл. А.Малишка), "Друзі хороші мої" (сл. Т.Масенка), "Якщо ти любиш" (сл. М.Нагнибіди), "Партизанська дума" (сл. М.Стельмаха), "Виростеш ти, сину" (сл. В.Симоненка), "Тополина баркарола" (сл. В.Сосюри), "Рідна земле моя", (сл. Д.Луценка), "Подвиг" (сл. Д.Луценка), "Не збивай, зозуле, цвіту" (сл. М.Ткача), "Я до тебе у пісні іду" (сл. Т.Мезенцевої) та ін., а також: пісні для дітей, обробки народних пісень, музика до театральних вистав, кінофільмів, записи українських народних пісень.

Запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "Платон Майборода - серце, віддане пісні".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.