Щороку 20 листопада в день річниці прийняття Конвенції про права дитини Україна відзначає Всесвітній день дитини.

Для світової спільноти це свято є символом братерства, взаєморозуміння та підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей, і своєрідним нагадуванням дорослим – усі діти світу гідні зростати у турботливому родинному середовищі, бути захищеними від жорстокого поводження та насильства, мати непорушне право на життя, освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство.

Всупереч прийнятих ООН у минулому столітті Декларації прав дитини та Конвенції про права дитини, усі базові права сучасного покоління дітей України цинічно порушуються Росією вже понад півтора року.

Допоки російські багнети бряжчать – українські діти страждають від вбивств, каліцтв, зґвалтувань, стають сиротами, втрачають рідних, вимушено залишають свої домівки, куди, ймовірно, не всі повернуться, бо їх зруйнувала російська ракета.

Вони поза волею стали дітьми війни. І про це також свідчить проблематика та кількість звернень щодо порушення прав дитини, які Офіс Омбудсмана отримав за рік до повномасштабного вторгнення і зараз. Якщо за перші десять місяців 2021 року таких повідомлень було 536, у 2022 році – 648, то з січня по кінець жовтня поточного року – 1398.

У 2021 році найбільш хвилюючими для громадян були питання щодо порушення права дітей на піклування та турботу батьків, права на освіту, права на виховання в сім’ї, права на життя та здоровий розвиток, свободу від усіх форм насильства і найгірших форм дитячої праці.

У 2022 році, коли російські війська переступили не лише кордон, а й усі межі здорово глузду, збільшилася кількість повідомлень щодо порушень прав дітей за чотирма напрямками: право на піклування та турботу батьків, право на виховання в сім’ї, право на життя та здоровий розвиток, свобода від усіх форм насильства і найгірших форм дитячої праці. З нового зафіксовані звернення щодо втягування дітей у збройний конфлікт та захист прав дітей–біженців і дітей, розлучених з сім’єю.

У поточному році, коли з’являється все більше і більше доказів численних звірств російських окупаційних військ, нас все частіше повідомляють про порушення права дітей на піклування та турботу батьків (529 звернень), порушення права на освіту (224), права на виховання в сім’ї (181), порушення права на життя та здоровий розвиток (145), про захист прав дітей-біженців і дітей, розлучених з сім’єю (107), свободу від усіх форм насильства і найгірших форм дитячої праці (39), про втягування дітей у збройний конфлікт (15). Крім того, з’явилися повідомлення щодо захисту прав дітей, постраждалих від збройного конфлікту (104).

Джерело

Запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "Дітям світу сонце й мир".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.