День Гідності та Свободи — знакове державне свято, встановлене на честь початку двох революцій: 2004-го та 2013 років. Цей день — символ творення новітньої історії держави, пам’ятна дата, що вшановує мужність та патріотизм українців, які відстояли свої споконвічні цінності: свободу, демократію та європейськість.

Гідність і свобода — це портрет сучасного українця. Кожного — військового, рятівника, поліцейського, волонтера й лікаря, енергетика й залізничника… Це незмінна характеристика нас усіх як народу. Нашої сили й волі, нашої наснаги до боротьби, нашої сміливості й уміння усілякими засобами протистояти ординській навалі.

Гідність і свобода, воля і незалежність, права людини — це цінності, що визначають фундамент української нації та крізь століття вели покоління наших предків до мети: соборної незалежної держави. Це цінності, що плекали мрію, будували шлях до її втілення й нині дають силу та мужність захищати рідну землю від ворога.

Сьогодні рівно 10 років від початку Євромайдану, що переріс у Революцію Гідності. Музей Майдану та Український інститут національної пам’яті пропонують відзначити День Гідності та Свободи під гаслом «Заряджені гідністю та жагою свободи!» й закликають долучитися до флешмобу #Бути_Гідним, пов’язавши євромайданівську стрічку з прапорами України та ЄС, та поділитися фотографіями, спогадами й роздумами про Євромайдан під цим тегом у соцмережах.

Тепер ми розуміємо, що Революція Гідності й російсько-українська війна — це єдиний процес, початок чергового витка протистояння із заклятим сусідом-ворогом, продовження боротьби українців за цінності, за свою історичну пам’ять, культурну ідентичність, майбутнє.

Майдан утвердив Україну як європейську державу, а українців — як європейську націю. Ми продемонстрували всьому світові, що готові боротися за своє цивілізоване європейське майбутнє.

Уже 10 років ми платимо надвисоку ціну за нашу мрію. Однак попри всі спроби нас залякати та завоювати далі йдемо вперед. Бо українці знають, що таке воля, на генетичному рівні й готові боротися за неї до останнього подиху, щодня вбивати за Україну окупантів, що зазіхнули на Святе.

10 років тому на Майдані Незалежності в Києві ми розпочали свій перший бій і зупинили гібридну агресію кремля, яку він здійснював через авторитарну проросійську владу в Україні. Ми змусили цю владу втікати та здобули першу впевнену Перемогу! Суспільство України продемонструвало готовність до повного розриву зі спадком радянщини, де вияв Гідності та Свободи був злочином, за який державна машина карала на смерть. Ставши на захист незалежності й територіальної цілісності одразу після переможного завершення Революції Гідності, ми зрозуміли, що не хочемо мати нічого спільного з людиноненависницькою росією, яка просякнута неофашистською ідеологією рашизму, що не несе нічого, окрім руйнувань і смерті.

Цього дня запитуємо себе, чи завжди гідно вшановуємо тих, хто віддав життя за Незалежність України? Героїв Небесної Сотні, військових, які полягли за понад 9 років російсько-української війни, та цивільних, які загинули внаслідок ракетних обстрілів упродовж 636 днів широкомасштабного вторгнення рф в Україну?

Ми неодмінно переможемо російського агресора на полі бою, помстимося за кожного полеглого в цій десятирічній війні. Адже тільки завдяки їм ми вільні творити майбутнє у нашій незламній країні!

Джерело

Пропонуємо ознайомитися з книжковою виставкою "Україна - територія гідності та свободи", яка розміщена у читальній залі №4, а також переглянути відеоматеріал, який підготувала завідувачка сектору культурно-просвітницької роботи бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха Любов Андрух.

 


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.