Нещодавно в рамках І Міжнародного науково-практичного форуму «Психологія і соціальна робота у ХХІ столітті» відбулося відкриття навчальної лабораторії «Центр саногенної психології», яка є навчально-допоміжним структурним підрозділом кафедри кризової психології факультету психології і соціальної роботи та бібліотеки імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха.

З вітальним словом до учасників форуму звернулися: голова оргкомітету, ректорка ПНПУ імені В. Г. Короленка, членкиня-кореспондентка Національної академії педагогічних наук України, докторка педагогічних наук, професорка Марина Гриньова; перший заступник голови Полтавської обласної ради, депутат обласної ради VІІІ скликання, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Лемешко; депутат Полтавської обласної ради, голова постійної комісії Полтавської обласної ради з питань освіти, науки та культури, кандидат наук з державного управління Олег Діденко.

Докторка психологічних наук, професорка, деканка факультету психології і соціальної роботи Світлана Яланська наголосила, що метою центру є насамперед допомога людям, які проживають травму війни, і сприяння їх ментальному оздоровленню. Ця місія реалізовуватиметься під супроводом висококваліфікованих фахівців психології й соціальної роботи. Кандидатка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри кризової психології Ніна Атаманчук ознайомила присутніх з основними завданнями навчальної лабораторії, серед яких: провадження освітньої, наукової, міжнародної діяльності та створення умов для науково-дослідницької та інноваційної діяльності згідно з планом науково-дослідної роботи кафедри кризової психології.

Перед учасниками форуму, які завітали на відкриття навчальної лабораторії, виступила і директорка бібліотеки імені М. А. Жовтобрюха Валентина Орєхова. У своєму зверненні Валентина Володимирівна акцентувала увагу на необхідності популяризації саногенного мислення з огляду на сучасні реалії та, зокрема, розповіла про лікувальний ефект читання й бібліотерапії як засобу досягнення душевної гармонії в умовах стресу. Вона наголосила, що бібліотека забезпечить навчальну лабораторію необхідною літературою, адже фонд університетської книгозбірні надзвичайно багатий на фахові видання в галузі психології і соціальної роботи, та інформаційними ресурсами, в тому числі художніми й галузевими аудіокнигами.

Відповідно, бібліотека імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха бере на себе функцію інформаційного забезпечення освітньої та науково-дослідної діяльності у галузі 05.Соціальні та поведінкові науки й надання вільного доступу до інформаційних ресурсів і буде сприяти популяризації психологічних знань з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Довідково

Саногенне мислення є одним із регуляторів емоційних станів особистості. Людина подумки відокремлює себе від власних переживань та починає спостерігати за ними «з боку», обмірковуючи і усвідомлюючи природу їх виникнення. У процесі людина опановує негативні емоції, що сприяє психологічному оздоровленню. За допомогою саногенного мислення можна усвідомити ситуацію, що склалась, та зрозуміти власну реакцію на неї.

Щоб оволодіти саногенним мисленням, необхідно передовсім навчитися зосереджуватися на предметі роздумів, переривати неприємні спогади одразу після їх осмислення й концентруватися на теперішньому моменті, розглядати свої вчинки і життєвий досвід ніби з боку (рефлексія).


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.