Альбер Камю (фр. Albert Camus; 7 листопада 1913, Мондова (зараз Дреан[fr]) — 4 січня 1960, Вільблевен) — французький романіст, філософ, публіцист, один із лідерів філософсько-мистецького напрямку екзистенціалізму. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1957 року.

Відомий французький письменник, філософ, публіцист і лауреат Нобелівської премії, що зробив неймовірний вплив на розвиток екзистенціалізму. Твори Альбера Камю перебувають на стику художньої прози і філософського трактату. Письменник був затятим прихильником гуманізму, при цьому відкидав насильницькі методи боротьби з несправедливістю, оскільки цей шлях тільки примножує її. Купити книги Альбера Камю варто всім поціновувачам складної і філософської літератури, в якій зображувані проблеми і підтекст часто набагато важливіше сюжету.

Свою літературну діяльність письменник почав з невеликих за обсягом есе: «Повстання в Астурії», «Вітер в Джемі», «Зворотний бік і обличчя», «Шлюбний бенкет». І хоча цей літературний жанр залишився однією з улюблених форм самовираження автора, в 1942 році він створив одну зі своїх найвідоміших повістей - «Сторонній» (в іншому перекладі «Чужий»).

Сюжетна лінія книги оповідає про молодого алжирця на прізвище Мерсі і переважно крутиться навколо трьох основних подій в житті героя - смерть матері, вбивство місцевого жителя і суд. Цей твір прийнято трактувати як творчий маніфест автора, що проповідує ідею абсолютної свободи. При цьому життя людини в ньому представляється в формі ланцюжка випадковостей, що не залежать від волі і бажань самого суб'єкта.

Грандіозний резонанс отримала книга «Чума». Хоча на перший погляд в романі зачіпається проблема боротьби європейського суспільства з нацизмом і фашизмом (так званої «коричневою чумою»), але насправді під чином «чуми» автор розуміє набагато більше. Як пояснював згодом сам Альбер Камю, чума - це невід'ємна частина буття, одне з втілень зла. Чума руйнує людські життя і цілі народи.

До кращих робіт цього геніального письменника також сміливо можна віднести книги «Щаслива смерть», «Перша людина», «Падіння», «Вигнання і царство».

Для істориків літератури цей автор - один з найважливіших письменників минулого століття. Сучасні читачі у відгуках про книги Альбера Камю відзначають, що найцікавіше в них приховано між рядків - в кожному творі автор говорить про набагато більшу, ніж пише прямим текстом. Письменник має незліченну армію шанувальників. На честь нього називають вулиці, йому ставлять пам'ятники, про нього знімають фільми.

Всі книги Альбера Камю відрізняються глибоким соціальним і філософським змістом. Кожна деталь ретельно продумана, має своє значення і відіграє певну роль. Автор захоплює і бентежить, засмучує і радує. Це один з тих письменників, які змушують задуматися над людським призначенням і основними цінностями.

Запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "Альбер Камю - письменник і філософ".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.